Úhradová vyhláška pod palbou kritiky

Praha - Úhradovou vyhlášku, podle které se bude v příštím roce platit za zdravotní péči, kritizuje stále víc lékařů. Vadí jim systém rozdělení peněz. Nemocnice dostanou zhruba čtyři miliardy navíc, podle Asociace nemocnic by ale bylo potřeba patnáct miliard korun. Připomínky mají i zubaři, kteří žádné peníze navíc nedostanou. Naopak specializovaná centra určená pacientům s nákladnou léčbou si polepší, dostanou dvě miliardy korun navíc. Podle svazu zdravotních pojišťoven systém skončí v deficitu - vyhláška je prý donutí vyčerpat i zbylé rezervy. Na připomínky k vyhlášce mají lékaři i pojišťovny maximálně týden.

Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje zaměstnanecké pojišťovny a je protiváhou Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). I ta mluví o riziku deficitu a vidí ho i ministerstvo, řešení ale nechává na vládě vzešlé z voleb. VZP na rozdíl od zaměstnaneckých pojišťoven vyhlášku vítá, protože odstraňuje nerovnosti v platbách. Dosud platily zaměstnanecké pojišťovny nemocnicím nižší sazby než VZP, podle vyhlášky budou muset platit stejně.

Pojišťovny by měly příští rok dát na péči 235 miliard korun, zhruba o deset miliard víc než letos. V nárůstu jsou 4,7 miliardy z vyšších odvodů státu a šest miliard, o které se podle ministerstva financí vybere víc na zdravotním pojištění. Podle pojišťoven se ale vybere méně, bilance zdrojů je nereálná. Ministr Martin Holcát už dříve řekl, že kdyby měl zohlednit všechny požadavky, musel by získat navíc 50 až 60 miliard.

Nemocnice nyní dopady vyhlášky propočítávají, vzorce jsou složité. Musejí porovnat strukturu péče, zjistit počty výkonů a pronásobit výkony různými koeficienty. Možná prý ani víc peněz nedostanou. Letos jim úhradová vyhláška vzala z očekávaných příjmů šest miliard, o stejnou částku je připravil růst DPH. Slíbené 4,2 miliardy propad nepokryjí.

Podle zaměstnaneckých pojišťoven naopak hrozí, že platby nemocnicím stoupnou víc než o plánované 4,2 miliardy, a to na úkor ambulantní péče. Svaz také zpochybnil informaci o sbližování sazeb nemocnicím. Stane se prý jen to, že některým nemocnicím budou základní sazby stoupat nepřiměřeně vysoko, a jiným naopak klesnou.

Podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka je vyhláška špatná, nerespektuje výrok Ústavního soudu o zrušení regulací. Ministr by podle něj měl vyhlášku „hodit do koše“ a udělat novou, jinak bude Kubek iniciovat na vyhlášku ústavní stížnost.

Události (zdroj: ČT24)
Vydáno pod