Nečas ke kauze Nagyová: „Je to vykonstruovaný politický proces“

Praha – Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) na policii odmítl vypovídat v kauze exšéfky vládního kabinetu, své nynější manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). Novinářům ale při odchodu ze služebny řekl, že celý proces je vykonstruovaný a politicky podjatý. Vojenské zpravodajství podle jeho informací nepřekročilo zákon. Expremiér reagoval i na vyloučení své manželky Jany z ODS. Nečasovou označil za nevinnou oběť politického procesu, bude proto chtít, aby se k jejímu vyloučení vyjádřily orgány ODS na oblastní, případně i celostátní úrovni: „Byl bych nerad, kdyby to mělo znamenat počátek mého dramatického rozcházení se s ODS.“

Dnešní výslech se měl týkat údajného zneužití Vojenského zpravodajství k loňskému sledování Nečasovy exmanželky Radky, které údajně nařídila právě Nagyová. „Podle všech informací, které mám k dispozici, Vojenské zpravodajství nepřekročilo svou zákonnou působnost. Tím pádem i všichni jeho příslušníci a osoby navazující v této kauze postupovali v souladu se zákonem. Postup státního zastupitelství i vyšetřujících policistů považuji od počátku za politicky podjatý. Toto je politický proces, je to vykonstruovaná záležitost,“ prohlásil Nečas s tím, že z těchto důvodů odmítl s policií spolupracovat. „Nicméně jsem připraven spolupracovat s nezávislým soudem,“ dodal. Už první Nečasův výslech letos v červenci provázela napjatá atmosféra, expremiérovi tehdy žalobce hrozil pokutou za údajné urážky.  

„Nejsem zvyklý na tak silná vyjádření. Kdybych ale byl přesvědčen o tom, že všichni zúčastnění na straně policie a státních zástupců konají všechno v dobré víře, tak bych byl asi klidnější,“ reagoval na Nečasův výrok o politickém procesu bývalý poslanec ODS Petr Tluchoř.

Obvinění by se mohli začít seznamovat se spisem v prosinci

Podle advokáta Jaroslava Ortmana jde z Nečasovy strany o normální procesní taktiku. Využil ustanovení paragrafu 100 trestního řádu, který mu umožnuje v případě manželky či blízké osoby nevypovídat. Státního zástupce Pavla Komára Nečasův postoj naopak překvapil. „Vycházeli jsme i z vašich rozhovorů s obviněnými příslušníky Vojenského zpravodajství, ze kterých by se dalo dovodit, že snad bývalý premiér Nečas měl o celém zákonném sledování vědět,“ řekl novinářům. Výslech Nečase byl podle Komára poslední svědecký úkon, který žalobci v kauze plánovali. Vyšetřování by tak mělo skončit na konci listopadu, obvinění by se mohli začít seznamovat se spisem v prosinci.     

Petr Nečas přichází na policejní služebnu
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Nečas měl vypovídat jako svědek, protože by údajně mohl přispět k objasnění zadání sledování. Vyšetřovatelé se ho zřejmě chtěli ptát na okolnosti sledování, a zda o něm věděl. Exšéf tajné služby Páleník totiž už dříve řekl, že bez Nečasova vědomí by rozkaz k činnosti kolem jeho rodiny nedal. Na otázku novinářů, zda tedy o sledování své tehdejší ženy Radky věděl, ale Nečas neodpověděl. Pouze zopakoval, že je připraven spolupracovat s nezávislým soudem.  

Jaroslav Spurný, redaktor Respektu: „Stát se tento případ v Německu, tak je z toho mimořádný evropský skandál. Tím, že je to v Česku a má to pozadí sledování manželky, žárlivost a rozvod, tak je to trochu rozmazané, ale jde skutečně o závažnou věc.“

Spekulovalo se i o tom, že by policie expremiéra mohla obvinit v souvislosti s druhou větví případu Jany Nečasové, kterou je údajné uplacení tří někdejších poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy. Nečas jim podle žalobců slíbil lukrativní posty ve státních firmách za to, že se vzdají mandátu a nebudou dělat problémy při schvalování zákonů ve sněmovně. „Příběh, jak ho zkonstruoval státní zástupce, se nikdy nestal. To, že to někdo vyhodnotí jako trestný čin, je nemožné a nesmyslné,“ zopakoval dnes své dřívější vyjádření Tluchoř.

Nejvyšší soud nedávno rozhodl, že trojici exposlanců nelze stíhat za případné trestné činy do doby, než se loni v listopadu vzdali poslaneckého mandátu. Chrání je prý poslanecká imunita a indemnita. Naopak Nečase stíhat lze - chránila ho pouze procesní imunita, která se vztahuje na projevy ve sněmovně. Žalobci již v minulosti naznačili, že obvinění Nečase je otázkou času. Podle Tluchoře by ale expremiér stíhán být také neměl: „Je to ale na rozhodnutí státních zástupců.“ Jak ti se nakonec rozhodnou, nechtěl dnes žalobce Komár jakkoli komentovat.  

V této větvi případu se policie opírá zejména o odposlechy Jany Nagyové a také o výslechy dvou zaměstnanců úřadu vlády. Správkyně Hrzánského paláce Alena Hegrová, stejně jako vládní řidič Jiří Pertl, prohlásili, že to byla Nagyová, kdo sledování inicioval. „Mi řekla, že nechává sledovat paní Nečasovou, aby zjistila, zda má nějakého milence, aby toto mohla sdělit premiérovi,“ uvedla Hegrová na policejním výslechu v červenci.

Nečas: Moje žena je nevinná oběť politického procesu

Expremiér dnes reagoval i na vyloučení své manželky Jany z ODS. Místní sdružení v Praze-Zličíně o tom rozhodlo ve středu - kromě nezákonného sledování čelí Nečasová stíhání i v souvislosti s uplácením tří exposlanců. „Musím říci, že jsem krokem pěti členů místního sdružení ve Zličíně velmi překvapen. Moje žena je zaprvé nevinná, zadruhé je obětí politického procesu, zatřetí má být ctěn princip presumpce neviny a začtvrté jsem přesvědčen, že se k tomu budou muset vyjádřit orgány ODS na oblastní, regionální, případně celostátní působnosti,“ reagoval na vyloučení své manželky Nečas. „Byl bych nerad, kdyby to mělo znamenat počátek mého dramatického rozcházení se s ODS, protože toto bych potom musel považovat za politický útok vůči bývalému předsedovi ODS,“ dodal.