Fischer do Lucemburska? Je to fáma, tvrdí ministr

Praha – Ministr financí v demisi Jan Fischer vyvrátil informaci Hospodářských novin, podle které měl obsadit post českého velvyslance v Lucembursku. List se odvolával na důvěryhodné zdroje z tuzemské diplomacie. Česko momentálně velvyslanectví v Lucembursku nemá, zhruba v únoru má být ale znovu otevřeno.

„Se zájmem sleduji starost médií o moji budoucnost. Po Tel Avivu a Londýně je dnešní fáma o Lucembursku již třetí v pořadí. Odmítám tyto a podobné spekulace o mé budoucnosti. Post ministra financí mě plně zaměstnává a s blížícím se koncem roku naopak práce přibývá. Jediné, co mohu ke zmíněným spekulacím o mé budoucnosti říci, je, že o žádném postu po skončení působení na úřadu v Letenské ulici s nikým nejednám,“ uvedl v prohlášení Jan Fischer. 

České velvyslanectví v Lucemburku skončilo k 31. prosinci 2012. Jen ale přibližně o rok později (od února 2014) má být znovu v provozu. „K tomuto rozhodnutí vede zájem ministerstva zahraničních věcí podpořit další rozvoj a posílení tradičně blízkých česko-lucemburských vztahů,“ sdělilo ministerstvo.

Ministr v demisi Jan Fischer pro ČT: „Mediálně je to už třetí štace, kde by se měl ocitat. Po Jeruzalémě a Londýnu by to tentokrát měl být Lucemburk? Tak ani jedno, ani druhé, ani třetí.“

Ministr zahraničí v demisi Jan Kohout rozhodnutí o znovuotevření oznámil svému lucemburskému kolegovi Jeanu Asselbornovi v pondělí při setkání ministrů zahraničí v Dillí. Než bude jmenován velvyslanec pro Lucembursko, bude oficiálně hlavou tamního zastoupení ČR velvyslanec v belgickém Bruselu. Velvyslanectví v Lucemburku povede chargé d'affaires ad interim, tedy dočasný diplomatický zástupce.