Zeman Senátu navrhl další dva ústavní soudce: Musila a Zemánka

Praha - Prezident Miloš Zeman navrhl Senátu další dva kandidáty na ústavní soudce. Podle informací České televize jde o specialistu na evropské právo Jiřího Zemánka a stávajícího ústavního soudce Jana Musila. Horní komora má jejich nominaci projednat do 10. ledna příštího roku.

Musil podle prezidenta již dostatečně prokázal, že patří mezi právní elitu. Navržení Zemánka zdůvodnil Zeman v nominačním dopise tím, že tento kandidát může Ústavní soud „obohatit rozsáhlými vědomostmi z oblasti evropského ústavního práva“.

Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl kvitoval hlavně fakt, že jak Jan Musil, tak Jiří Zemánek jsou nestraníci. „Pana Musila znám dlouhodobě, velmi si ho vážím, je výborný kriminolog… Právo evropských zemí je velmi potřeba,“ dodal pak na Zemánkovu adresu.

Zemánek je mimo jiné odborným asistentem na katedře evropského práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1998 až 2006 byl členem Legislativní rady vlády a podílel se na přípravě vstupu ČR do EU. Věnuje se kromě evropského ústavního práva také vymezení ústavní autonomie členských států EU a harmonizaci právních předpisů unie a národních států. „Jde o to, aby Ústavní soud měl na evropské právo, které se dynamicky vyvíjí, někoho, kdo se v tom více orientuje. A domnívám se, že to jsem já,“ řekl ČT24 Zemánek. 

Zemánek by mohl mezi ústavními soudci vystřídat dalšího bývalého člena legislativní rady Jiřího Nykodýma, jehož mandát skončí letos 17. prosince. Nykodým se podílel mimo jiné na přípravě občanského zákoníku nebo zákona o advokacii.

Musil byl poprvé jmenován ústavním soudcem 27. listopadu 2003, předtím vedl katedru trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy a také Policejní akademii. Odborně se věnuje především kriminalistice a trestnímu právu procesnímu.