Zeman pozval Sobotku opět do Lán, odpoledne se sešel s Filipem

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je na příští čtvrtek opět pozván do Lán. Je prakticky jisté, že ho prezident Miloš Zeman tentokrát pověří jednáním o sestavení vlády. Sobotka jednal naposledy se Zemanem ve středu. Předseda sociální demokracie poté novinářům řekl, že ho Zeman ujistil svým rozhodnutím pověřit ho na další schůzce jednáním o povolebním uspořádání politické scény. Dnes to prý prezident potvrdil i na schůzce s Vojtěchem Filipem. Ten se s prezidentem sešel v Lánech odpoledne, šlo ale spíš o informativní schůzku. Vedle názorů komunistů na povolební vyjednávání Filip prezidenta informoval i o postoji KSČM k zákonným opatřením přijatým v Senátu.

Konání schůzky oznámila Zemanova mluvčí Hana Burianová: „Prezident republiky Miloš Zeman přijme ve čtvrtek dne 21. listopadu 2013 v 16:00 hodin na zámku v Lánech předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku.“ Příští týden zřejmě prezident šéfa ČSSD pověří jednáním o sestavení vlády: „Na mou přímou otázku prezident řekl, že příští týden pověří jednáním o sestavení vlády Bohuslava Sobotku, takže ta informace, kterou mi ráno dával pan Sobotka, byla potvrzena řekl bych přesně,“ uvedl po odpoledním setkání s prezidentem předseda komunistů Vojtěch Filip.

Sobotka po středeční schůzce v Lánech uvedl, že pokud půjdou vyjednávání dobře, mohla by nová vláda fungovat od Nového roku. ČSSD jedná o koalici s hnutím ANO a s lidovci. Problém ale nastal u církevních restitucí. Podle místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky vede cesta k dohodě přes debatu ČSSD s představiteli církví. Sobotka si zjevně vzal požadavek lidovců k srdci. Dnes oznámil, že chce se zástupci církví a náboženských společností jednat.

Filip: Lidovci by neměli trvat na současné podobě církevních restitucí

Za Zemanem dnes přijel do Lán i předseda KSČM Vojtěch Filip. Prezidentovi sdělit názor komunistů na volební výsledek. „Né všechny interpretace volebního výsledku souvisí s tím, jak se zatím vyjednává o složení Poslanecké sněmovny a vlády,“ řekl před schůzkou. Podle Filipa jsou i jiné varianty než dohoda mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL: „Potvrzuje se náš názor, že církevní restituce jsou velkým traumatem české společnosti. To, že byly přijaty, odsoudilo bývalé vládní strany k tomu, že mají sotva 20 procent. Licitace o tomto tématu je popřením volebního výsledku.“  

Výsledek voleb podle Filipa ukázal, že lidé nepřijali schválenou podobu církevních restitucí. KDU-ČSL by proto prý neměla trvat na tom, aby majetkové vyrovnání státu s církvemi platilo v současné podobě. Komunisté jsou tedy proti jejich zapojení do vlády, pokud KDU-ČSL svůj postoj nepřehodnotí. Pokud budou lidovci součástí vládní koalice, bude se KSČM stavět do opozice. „V jiných formátech samozřejmě můžeme pomoci prosazovat ty zákony, které jsou v souladu s naším volebním programem,“ uvedl Filip.

Zeman se prý nových ministrů zeptá na restituce

Podle Filipa se bude prezident Miloš Zeman při jmenování nových ministrů ptát na jejich názory ohledně církevních restitucí. Šéf KSČM to po setkání v Lánech uvedl v Interview Daniely Drtinové: „Až bude jmenovat jednotlivé ministry na návrh předsedy vlády, tak samozřejmě se jich na církevní restituce bude ptát, jestli s tím chtějí něco dělat.“ Jejich názor by ale neměl ovlivnit samotné jmenování.

Vedle povolebního vyjednávání spolu Filip se Zemanem mluvili také o zákonných opatřeních Rusnokovy vlády, které už přijal Senát, schválit je ale musí také poslanci: „Panu prezidentovi jsem sdělil, že KSČM dvě zákonná opatření Senátu ve sněmovně podpoří, u dalších dvou zkoumáme náš postoj, souvisí to i s tím, že jsme předložili návrh na odložení účinnosti občanského zákoníku. Pokud nebudou přijata zákonná opatření v daňové oblasti, v tom případě je pak náš návrh jediným nosičem, který by zabránil právnímu chaosu,“ uvedl po setkání Filip. Občanský zákoník byl jako celek přijat už dávno a má začít platit od ledna, diskutuje se však o jeho odkladu, protože ještě nejsou definitivně schváleny některé doprovodné zákony.