Fiala v čele ODS? Stranu by vedl, jen pokud se bude chtít změnit

Brno – Místní sdružení ODS Brno-střed navrhuje, aby bývalý ministr školství Petr Fiala kandidoval na předsedu strany. Jednomyslně ho v tom podpořilo všech 156 delegátů. Fiala nominaci zvažuje, zda ji přijme, ještě neví. Udělal by tak v případě, pokud by cítil, že jeho vedení občanských demokratů by vedlo zejména ke sjednocení, zvýšení akceschopnosti a důvěryhodnosti ODS. Nyní o případné nominaci diskutuje se členy strany: „Až na základě těchto rozhovorů mohu dospět k závěru, zda existují podmínky pro to, aby mělo moje větší angažmá ve vedení smysl.“

Brno-střed je největší organizací ODS na Moravě. Fialu ale na předsedu strany coby místní sdružení nominovat nemůže, vyzvalo k tomu proto oblastní sněm ODS Brno-město. Podle brněnských členů občanské demokracie má strana s Fialou šanci posílit pozici pravice v zemi. „Já nechci jenom hlas od voličů. Chci mnohem více - aby od politiky nedávali ruce pryč, aby byli aktivní,“ řekl Fiala už před volbami. Nyní je podle něj nejdůležitější obnova důvěry veřejnosti v ODS.

Petr Fiala:  „Každé takovéto podpory, které se mi dostává, si velice vážím a zavazuje mě. Nicméně jakákoli funkce je pro mě zajímavá jen tehdy, pokud mohu jejím prostřednictvím něco změnit. Pokud se ODS chce změnit, tak jak jí to dali voliči najevo, jsem ochoten ji vést.“

ODS ve volbách zaznamenala citelnou ztrátu voličů, Fiala ale patřil k jejím nejúspěšnějším kandidátům - získal 11 372 preferenčních hlasů. Bývalý rektor Masarykovy univerzity je původním vzděláním politolog. Již před volbami nevylučoval, že do ODS vstoupí, protože je mu programově dlouhodobě blízká. Členem ODS se stal po volbách. „Jsem velmi rád, že vyslyšel přání nejen mnoha členů, ale i voličů a sympatizantů ODS, aby aktivně vstoupil a zasáhl do politického dění,“ uvedl předseda místního sdružení Libor Šťástka.

ODS bude nového předsedu volit 18. a 19. ledna. Post je neobsazený od letní rezignace Petra Nečase. Kandidovat chce dosavadní místopředsedkyně Miroslava Němcová, která v Praze ve volbách získala skoro 27 tisíc preferenčních hlasů. Nevyloučil to ani bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. „Já jsem sám vyzýván kolegy v regionu, abych kandidoval. Musím si to promyslet,“ uvedl už dříve v rozhovoru pro server iDNES.cz. Úřadující šéf Martin Kuba, který se z prvního místa jihočeské kandidátky do sněmovny nedostal, na předsedu kandidovat nechce. Jednotlivá sdružení mohou své zástupce do vedení nominovat do 16. ledna.