Národní potravinová sbírka měla úspěch, lidé darovali 66 tun potravin

Praha - Ve 111 supermarketech po celé zemi proběhla zcela první Národní potravinová sbírka. Během ní mohli lidé po celém Česku nakoupit a následně darovat jídlo potřebným třeba do dětských domovů, rodinám ve finanční nouzi nebo do azylových domů. Podle organizátorů byl o charitativní akci vysoký zájem. V některých velkých hypermarketech se podle odhadů mohla vybrat až tuna jídla, dohromady Češi darovali 66 tun potravin. Organizátoři plánují ve sbírce potravin pokračovat.

Lidé celkem vybrali 55,5 tun potravin a firmy navíc přispěly dalšími 10,5 tunami potravin, což celkem představuje 132.000 jídel, uvedla uvedla Pavlína Kalousová z pořádající platformy Byznys pro společnost. „Je to neuvěřitelný úspěch a jsem nadšena, jak velkou solidaritu vyjádřili lidé v rámci prvního ročníku Národní potravinové sbírky,“ zhodnotila Kalousová.

Nejvíce potravin se vybralo v Praze a Moravskoslezském kraji. Rekordní množství potravin darovali lidé v prodejně TESCO v Praze na Smíchově, kde se vybralo 1,7 tuny potravin. Potraviny darovali lidé ve prospěch potravinových bank a neziskových organizací po celé ČR.

Při akci, která probíhala v obchodech Tesco, Albert, Globus, Interspar a Makro, pomáhala tisícovka dobrovolníků. Kupujícím rozdávali letáčky se seznamem vhodných potravin, které je možné věnovat. Když některé z nich lidé pořídili, za pokladnami je dobrovolníkům odevzdali. Lidé darovali hlavně těstoviny, konzervy, rýži či sladkosti.

„Podle předběžných odhadů darují lidé v každém z 35 našich zapojených hypermarketů přibližně deset plných košů jídla. Předběžně tedy odhadujeme, že dobrovolníci shromáždí dar o celkové hmotnosti dosahující více než deset tun potravin,“ uvedl mluvčí obchodního řetězce Tesco Jiří Mareček. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Potraviny půjdou k seniorům, bezdomovcům i chudým matkám

Desetina obyvatel Česka žije pod hranicí chudoby a dalších 1,7 milionu lidí musí vystačit s příjmem těsně nad ní. Právě k těm bude směřovat pomoc z Národní potravinové sbírky, potraviny se distribuují z jednotlivých krajských potravinových bank asi do 130 neziskových organizací.

Federace potravinových bank sdružuje banky v Praze, Ostravě, Ústeckém kraji, Liberci a Plzni. První banka vznikla v roce 2006. Od té doby se shromáždilo kolem 2000 tun jídla.

„Počet lidí, kteří potřebují využívat potraviny z potravinových bank, stoupá – tvoří 9 procent z celé populace. Jsou to hlavně maminky s dětmi, senioři nebo lidé bez domova,“ upozorňuje Jana Augustinová z charity v Blansku. 

Potravinová sbírka
Zdroj: ČT24

Už tři čtvrtě roku ze surovin, které ji darovali druzí, vaří i paní Jana z Brna. S roční dcerkou žijí v azylovém domě. „Každopádně mi hodně pomůže, když mi potraviny dají. Malá toho hodně sní, dostáváme hodně těstovin či mouku, takže ušetříme,“ přiznává mladá matka. Podle Augustinové jsou potravinové dary pro klienty charity velmi důležité. „Když odpočítají všechny náklady na bydlení, hygienu, tak jim zůstává 120-150 korun na den, pro všechny členy rodiny,“ vypočítává.

Organizátoři poukazují i na DPH za darované potraviny

V Česku se jednalo o vůbec první akci podobného druhu. Podle Kalousové by ale letos mohla být založena tradice a podobně velká akce by mohla být organizována každý rok. Potravinovou pomoc už v minulosti zahájilo například Polsko či Maďarsko, ve Francii se podobné sbírky pořádají již více než dvacet let. „Tato myšlenka je dobrá, protože nejsou obdarovaní jenom ti potřební, ale i lidé, kteří přispějí, a to tím, že se v této hektické době se dokážou zastavit, popřemýšlet o osudech ostatních a takto jim pomoct,“ podotýká Jana Augustinová.

Další možnost, jak získat potraviny pro dobročinné účely, je darování přímo od obchodníků. To ovšem výrazně komplikuje česká legislativa, podle níž darované potraviny podléhají platbě DPH. Výrobci a prodejci potravin tak musejí z darovaných potravin odvádět 15 procent DPH a navíc každou darovanou položku uvést v darovací smlouvě. Právě i na tuto skutečnost chtějí organizátoři akce v čele s platformou Byznys pro společnost a Českou Federací potravinových bank poukázat.

Pavlína Kalousová, předsedkyně platformy Byznys pro společnost:

„Myslím si, že DPH na darování potravin je jedna z oblastí, ve kterých je Česká republika papežštější než papež, protože ve většině států Evropské unie je DPH na darované potraviny nula. Já nevidím sebemenší důvod, aby něco podobného nebylo zavedeno i v České republice.“