ODS by chtěla mít Němcovou ve vedení sněmovny, naději stále má

Praha - Občanská demokratická strana si dovede představit, že by Poslanecká sněmovna měla čtyři nebo pět místopředsedů. Ráda by, aby jeden z těchto postů obsadila bývalá šéfka dolní komory Miroslava Němcová. O uspořádání sněmovny dnes ODS jednala s ČSSD. Kolik bude nakonec místopředsedů, stále jasné není. Obě strany se ale shodly, že u počtu výborů by měla být zachovaná dosavadní struktura, ladit se budou jen počty jejich členů. Detaily by měli příští týden doladit předsedové poslaneckých klubů.

ODS je ve sněmovně pátou nejsilnější stranou. Její úřadující předseda Martin Kuba ještě před schůzkou s ČSSD novinářům řekl, že Němcová by mohla být ve vedení sněmovny velmi platným členem: „Jako předsedkyně minulé sněmovny odváděla práci velmi dobře.“

Pokud bude mít sněmovna pět místopředsedů, podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by ODS měla na jednoho nárok. Formát 1+5 prosazuje podle Zaorálka i KDU-ČSL. Kdyby ale byli místopředsedové jen čtyři, což naznačují i dosavadní diskuse zejména mezi ČSSD a hnutím ANO, na občanské demokraty by se dostat nemuselo. „Výsledek je ale stále ještě otevřený,“ podotkl Zaorálek.

ODS seznámila sociální demokraty i se svými požadavky na výbory. Jako opoziční strana by podle Němcové mohla být v kontrolním nebo mandátovém a imunitním výboru. Přednostní zájem má ale ODS o ústavně-právní výbor. „Pokud by to nebylo možné, na druhém místě je výbor školský a teprve potom mandátový a imunitní,“ dodala.

Sněmovna se poprvé sejde 25. listopadu. „Naším cílem je, abychom ji co nejdříve zprovoznili. Už čtvrt roku nemůže kontrolovat vládu, což není dobrý stav pro demokratický vývoj této země,“ uvedla po schůzce Němcová. Spolu s ČSSD proto ODS preferuje sestavení fungující koaliční vlády než předčasné volby.

Brífink ČSSD a ODS po jednání o uspořádání sněmovny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod