O senátní křeslo po Okamurovi se bude ucházet otec jeho partnerky

Otrokovice – Hnutí Úsvit vyšle do boje o senátorské křeslo na Zlínsku po Tomiu Okamurovi lékaře Pavla Talaše. Ten je otcem Okamurovy partnerky. Novinářům to dnes oznámil Okamura, který se po zvolení do sněmovny musel místa v Senátu vzdát. Talaš má prý veřejnou podporu od hnutí ANO 2011, které svého kandidáta podle Okamury nepostaví.

Osmašedesátiletý Talaš byl lékařem v nemocnicích v Uherském Hradišti a Zlíně, působil i jako lodní lékař československé námořní plavby. Nyní je praktickým lékařem v Napajedlech. Od poloviny 90. let byl jako nestraník dvě volební období v zastupitelstvu Napajedel, kde byl v roce 2001 zvolen starostou. Do voleb jde s cílem uspět a pomoci Úsvitu. Fakt, že je otcem
Okamurovy partnerky, jako handicap nebere - naopak ho to prý zavazuje.  

Podle Okamury hnutí volbu kandidáta velice zvažovalo s ohledem na pokračování kontinuity jeho práce. „Jeho volba je nejvyšším gestem, důkazem, že to tady myslím skutečně vážně,“ uvedl Okamura. Dodal, že hnutí opět vsadí na kontaktní kampaň, při které nevynechá žádnou z obcí obvodu. Okamura si také hodlá ponechat kancelář v Uherském Brodě, pouze ji ze senátorské přejmenuje na poslaneckou.

Ze stran zastoupených ve sněmovně zatím jméno svého kandidáta zveřejnili lidovci, kteří vsadili na starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara. Uherský Brod je totiž spolu s Otrokovicemi nejlidnatějším městem obvodu. KDU-ČSL podle krajského předsedy Jiřího Stodůlky sází na to, že Kunčar je místní člověk, na což voliči slyší.   

Lidovec Stodůlka byl v tomto obvodě v letech 1996 až 2006 prvním senátorem. Ve volbách v roce 2006 ho ale porazila Jana Juřenčáková (STAN) a loni se zde senátorem stal nynější poslanec Okamura. Ve druhém kole voleb porazil poměrem zhruba 66 ku 34 procentům hlasů zlínského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD). Ostatní strany o svých kandidátech rozhodnou nejpozději příští týden. 

První kolo doplňovacích voleb se v senátním obvodu 80 uskuteční v pátek a v sobotu 10. a 11. ledna. Případné druhé kolo by se konalo o týden později. Vítěz voleb nebude zvolen na obvyklých šest let, ale pouze dokončí Okamurou započatý mandát. Bude tak senátorem do voleb v roce 2018.