Rekordy už nečekejme, v první polovině prosince se ochladí

Praha – Podle měsíčního výhledu počasí bude první polovina prosince výrazně chladnější než dosavadní, teplotně spíše nadprůměrné listopadové dny. Vyplývá to z měsíční předpovědi počasí, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. Meteorologové ale zároveň upozorňují, že teplotní propad nemusí být dlouhodobý.

„Po teplotně nadprůměrné druhé polovině října a začátku listopadu se počasí dostalo do normálu,“ uvádějí meteorologové ve svém prosincovém výhledu s tím, že v následujících čtyřech týdnech budou podle nich teploty zhruba takové, jaké jsou koncem listopadu a počátkem prosince obvyklé.

V týdnu od pondělí 18. listopadu se budou denní teploty pohybovat od čtyř do šesti stupňů Celsia, noční pak kolem nuly. V dalších dvou týdnech se mírně ochladí. Až v týdnu od 9. prosince může během dne mrznout, teploty budou v rozmezí od minus jednoho stupně do pěti stupňů Celsia. V noci pak klesnou na minus jeden stupeň až minus pět stupňů Celsia.

Od konce října byl přitom na nejstarší české stanici Klementinum, která měří od roku 1775, překonán rekord už čtyřikrát, přičemž 26. října dokonce hlásila rekordních 21 stupňů Celsia. Období mezi 18. listopadem do 15. prosince bylo dosud nejteplejší v roce 2006 s průměrnou teplotou 5,6 stupně Celsia. Naopak nejchladnější byl rok 1998, teplotní průměr pro uvedené období byl tehdy minus tři stupně Celsia. Tentokrát meteorologové očekávají teploty průměrné – s ohledem na aktuální roční období.

Horské areály se zatím na lyžařskou sezonu kvůli teplému počasí spíše připravují, první ozvuk zimy ovšem už na počátku tohoto týdne hlásila Šumava. V noci na pondělí napadlo na Churáňově 14 centimetrů sněhu, na bavorském Velkém Javoru potom centimetrů pět.

Vydáno pod