Lidí bez domova přibývá

Praha – V Česku roste poptávka po azylových domech a sociálních centrech. Vyplývá to ze statistik neziskové organizace Armáda spásy. Podle ní přibývá lidí, kteří přichází o vlastní bydlení. Mezi hlavní důvody patří zadluženost, vysoké nájmy, rozpad vztahů nebo zdravotní stav. Počet žadatelů o azylové bydlení se zvyšuje napříč republikou.

V České republice žije na ulici odhadem 30 tisíc lidí. Dalším sedmdesáti tisícům ztráta bydlení akutně hrozí. „Důvodem jsou finance, buď extrémní předluženost, nebo výpadek pravidelného příjmu, aby si byl člověk schopen zaplatit vlastní bydlení,“ řekla mluvčí Armády spásy Pavla Vopeláková. 

Možnosti, které stát poskytuje, jsou podle Vopelákové velké, je ovšem potřeba zefektivnit finanční prostředky, které se do sociální oblasti vynakládají. „V současnosti je potřeba zacílit na prevenci, abychom zamezili nárůstu dalších lidí bez domova. Dále je třeba financovat následné sociální bydlení. Tyto dvě oblasti tady chybí,“ uvedla Vopeláková. 

Armáda spásy se nyní inspiruje v Nizozemsku, kde je stejný počet lidí bez domova jako v Česku, ovšem v Nizozemsku žije o 7 milionů obyvatel více. „V Nizozemsku je mnoho specializovaných projektů a široká nabídka služeb. Ale velice klíčová je prevence, že se člověk nedostane do instituce, kde setrvá tři čtyři roky, ale může se dostat do svého vlastního bydlení do půl roku,“ popsala mluvčí Armády spásy.

Rozhovor s mluvčí Armády spásy Pavlou Vopelákovou (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje svůj návrh pro vládu týkající se sociálního bydlení. „Máme obavy, že konzervuje současný stav komerčních ubytoven. Podle nás je to prostor, kde bude narůstat komunita sociálně vyloučených,“ myslí si Vopeláková.

Podle koncepce boje proti bezdomovectví, kterou představil ministr práce v demisi František Koníček, by během několika let mohlo začít fungovat bydlení s podporou, speciální ordinace pro lidi bez domova nebo nové dávky pro bezdomovce. Termín pro opatření ale ministr neupřesnil. Podle odborníků by většina z nich mohla začít fungovat od roku 2015. Například pro bydlení s podporou by měl resort ve spojení s ministerstvem pro místní rozvoj navrhnout podobu do konce roku. Koníček zatím neupřesnil ani způsob financování takových bytů.