Rusnok hájí koupi domu za 300 milionů. Je výhodná, říká

Praha – Premiér v demisi Jiří Rusnok hájí vládní záměr koupit za 300 milionů nemovitost na pražské Letné, ve které by měl do budoucna sídlit centrální Úřad práce. Podle jeho vyjádření v Interview Daniely Drtinové se jedná o mimořádně výhodný obchod, neboť na něj lze téměř ze tří čtvrtit čerpat evropské peníze. Nákup někdejšího sídla vydavatelství Economia vzbudil v minulých dnech kontroverze kvůli údajně netransparentní vlastnické struktuře firmy, jež dům prodává.

„Je to velice výhodný nákup. Z integrovaného operačního programu je šance ještě v listopadu investovat prostředky tak, aby zapadly do programu Podpora služeb v zaměstnanosti,“ vysvětloval Jiří Rusnok záměr ministerstva práce a sociálních věcí koupit třistamilionovou budovu v Praze 7. „My ten objekt ve skutečnosti koupíme asi za 20 milionů, protože zhruba 40 milionů je daň z převodu nemovitosti a 220 zaplatí program. Kdybychom to neudělali, peníze propadnou,“ upozornil.

Kancelářská budova poblíž Letenského náměstí má v budoucnu fungovat jako ředitelství centrálního Úřadu práce, sídlit zde mají i dvě kontaktní pracoviště, call-centrum a školicí středisko. V současnosti úřad funguje v několika objektech. Vlastní budova na Letné až donedávna patřila vydavatelství Economia Zdeňka Bakaly, který ji po přestěhování do Karlína prodal společnosti Alkatria za 140 milionů – právě ta ji má prodat českému státu. Finanční rozdíl vzbudil kontroverze hned po zveřejnění vládního záměru, politici se ohrazovali i vůči skutečnosti, že podílníkem Alkatrie je i společnost s anonymními akciemi.

Majitele známe, hájí koupi premiér v demisi

Obě výhrady ale Rusnok dnes večer odmítl. Původně poloviční prodejní cena je podle něj způsobená tím, že si Alkatria a Economia byly blízké, problém potom premiér v demisi nespatřuje ani v nepřehledné struktuře – majitele objektu prý úřad zná. „Ministerstvo práce si dělalo dohledávání majitelů, jména v podkladu uvedena byla. Já je v hlavě nenosím, ale stojí za tím italská rodina a američtí občané. V tomto směru není problém,“ prohlásil.

Bývalá budova vydavatelství Economia
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Obdobně už minulý týden mluvila i šéfka Úřadu práce Marie Bílková; serveru Lidovky.cz poskytla dvě čestná prohlášení. Ital Fillipo Giacomo Bianchini v něm uvádí, že anonymní akcie v Alkatrii patří jemu. Americký občan Thomas Samii potom deklaruje, že zbylý podíl ve firmě, od které chce stát dům koupit, patří jemu, a to prostřednictvím kyperské společnosti Stelleri.

Limuzíny jsou potřeba ještě letos, tvrdí Rusnok

Odstupující předseda vlády potom v Interview DD hájil i další vládní nákup – pořízení čtyřiadvaceti limuzín v celkové hodnotě 48 milionů. „Bylo mi vysvětleno, že příslušný útvar ochrany ústavních činitelů už čtyři roky neobnovoval svůj vozový park a že je za životností,“ vysvětlil s tím, že nákup je nutné provést ještě letos, protože ministerstvo vnitra na něj má v příslušné rozpočtové kapitole vyčleněné potřebné peníze.

„To není pro nás, ani pro mě ani pro mé ministry, protože než se vozy nakoupí a připraví, dávno bude nová vláda,“ dodal.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod