Kalousek se opřel do Babiše: Stát jako firma? To říkal už Lenin

Praha – Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se v Hyde Parku ČT24 ostře ohradil proti konceptům, se kterými do politiky přichází lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Řízení státu coby firmy, jež majitel Agrofertu dlouhodobě prosazuje, Kalousek přirovnal k leninským postupům. Ohradil se i vůči hospodářským plánům hnutí ANO a Babišovu přístupu k církevním restitucím.

„Ze strany hnutí ANO jsem slyšel, že stát by měl fungovat jako firma, což nepokládám za ideu. To jsem kdysi četl v Leninových spiscích, kde líčil dělníkům, že stát bude jedna velká továrna, která bude vědecky pracovat,“ komentoval někdejší ministr financí Miroslav Kalousek ve vysílání České televize Babišův slogan. Odmítl i jeho podnět, že stát v rámci církevních restitucí by měl vyplácenou finanční kompenzaci zafixovat a nenavyšovat o inflaci. Právě s tím počítají smlouvy, které s církvemi a náboženskými společnostmi podepsal bývalý premiér Petr Nečas.

„Jestliže chce Andrej Babiš řídit stát jako firmu, tak ať svým obchodním partnerům dělá splátkové kalendáře za fixní sazbu bez inflační doložky a bez úroku – a zkrachuje,“ prohlásil Kalousek, jehož mateřská TOP 09 patřila mezi hlavní stoupence vyřešení majetkových poměrů mezi státem a církvemi. Zároveň dementoval informace, že by církve měly být při restitucích hmotného majetku osvobozeny od daně z převodu nemovitosti.

TOP 09 do vlády nechce – kvůli Babišovi

Místopředseda TOP 09 zároveň opakovaně odmítl, že by jeho strana chtěla v tomto volebním období vstoupit do vlády. Povolební aritmetika vedle dojednávané spolupráce hnutí ANO, sociální demokracie a lidovců připouští možnost středopravicové formace ANO, TOP 09, lidovců a občanských demokratů, podle Kalouska je ale nereálná, a to hned z několika důvodů:

  • Údajná nečitelnost hnutí ANO: „Udělali jsme jednu zkušenost s Věcmi veřejnými a neradi bychom ji opakovali,“ uvádí Kalousek. „ANO je nečitelným ideovým ukotvením, tím, jakou politiku chce dělat, a tím, že vzniklo jako politická divize Agrofertu. Ale rád bych se mýlil.“
  • Program hnutí ANO: „Je nerealizovatelný. Není možné slibovat velké daňové úlevy a zároveň velkorysé navýšení dotací,“ tvrdí Kalousek. „To je spíš zbožné přání toho typu podnikatelů, kteří jsou napojeni na státní rozpočet – ano, takový typ podnikatelů chce mít logicky co nejmenší daně a co nejvyšší dotace.“
  • Andrej Babiš: „Spolupráce pana Schwarzenberga s panem Babišem by byla výsměchem 17. listopadu. Sedmnáctého listopadu se nikdo nedomníval, že jednou bude ležet na stole otázka, zda budeme v Poslanecké sněmovně jednat s bývalým estébákem,“ říká Kalousek, přesto si ale přeje, aby Babiš ve vládě zasedl: „Musím respektovat, že tady je milion voličů, kterým bývalý estébák nevadí a dali mu důvěru.“

Informace o tom, že byl Andrej Babiš spolupracovníkem Státní bezpečnosti, přinesl Ústav paměti národa, slovenská obdoba Ústavu pro studium totalitních režimů. Podle Babiše je to ale lživé a křivé obvinění a s institucí se na Slovensku soudí.

Navzdory všem výhradám vůči potenciální vládní straně ANO, respektive vůči jejímu lídrovi, chce ovšem TOP 09 podle Kalouska razit odpovědnou opoziční politiku. „Náš předseda říká, že kvalita demokracie se pozná podle kvality opozice. V posledních letech tady opozice ve skutečném smyslu neexistovala, opoziční smlouva to slovo zdeformovala, a pak nastala doba nulové tolerance, totální destruktivní negace všeho,“ tvrdí Kalousek; TOP 09 by podle něj chtěla s vládou spolupracovat například na přijetí fiskálního paktu.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod