Týraných dětí přibývá, 28 jich loni zemřelo

Praha – Počet týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí v posledních letech roste. Sociální pracovníci loni řešili 7 525 případů, 28 dětí zemřelo. Údaje ze statistického výkazu ministerstva práce o ochraně dětí jsou alarmující. Zatímco fyzické týrání zažilo loni 836 chlapců a děvčat, v roce 1997 to bylo 600 dětí. Psychický nátlak poznalo loni 952 dětí, před 15 lety 169.

Kruté zacházení loni nepřežilo deset chlapců a 18 děvčat. V nemocnici skončilo 183 dětí. Tělesné poškození má 88 dětí a psychické trauma 668. Sociální pracovníci loni evidovali 813 kauz sexuálního zneužívání. Ještě ani šest let nebylo 37 chlapcům a 85 děvčatům, z nich 28 dětí nemělo ani tři roky. Po sexuálním zneužití otěhotnělo 33 dívek.

Podle expertky Evy Vaníčkové ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy dívky zažívají většinou sexuální zneužívání v rodině a trvá i několik let. Pachatelem bývá obvykle otec vlastní či nevlastní, ale také bratr. Chlapce většinou zneužívají cizí osoby, dítě je ale často zná. Bývají to učitelé, vedoucí kroužků či rodiče kamarádů. Podle Vaníčkové případ trvá měsíce, výjimečně pak rok až dva.  

Dvě pětiny všech případů se odehrály v úplných rodinách

3 219 dětí loni zažilo týrání, zneužívání a zanedbávání opakovaně. Úředníci se setkali s celkem 836 případy fyzického týrání. Téměř ve dvou třetinách případů své potomky bili či jim jinak ubližovali rodiče, v další skoro pětině pak členové rodiny. „Neradostné dětství rozhodně není problémem patřícím do historie či problémem, který by se týkal jen dětí ze zemí třetího světa,“ upozorňuje Dětské krizové centrum. Podle statistik ministerstva se skoro dvě pětiny všech případů odehrály v úplných rodinách. Nejčastěji se na úředníky obrátila škola, lékaři a policisté. Téměř 450 bylo anonymních hlášení. 209 hochů a děvčat přišlo na úřad požádat o pomoc samo.

Na dnešek připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. V pražském kině Atlas se u této příležitosti koná třídenní filmový festival Odvrácená strana dětství. Jedenáctý ročník nabídne deset večerních projekcí a dopolední promítání určené školám. „Tím, že běží osvěta a preventivní programy, tak se více lidí odhodlá odtajnit tuto problematiku, méně se bojí, více se o tom hovoří,“ podotkla Alexandra Fraňková z Dětského krizového centra.  

Odvrácená strana dětství (zdroj: ČT24)