První dovozce konopí má oficiální licenci

Praha – Firma Elkoplast Slušovice dostala jako první od ministerstva zdravotnictví licenci na dovoz tří kilogramů konopí pro léčebné účely do Česka. Konopí doveze z Nizozemska, do ČR by mělo dorazit nejpozději v prosinci. Čeští pacienti tak budou moci začít marihuanu legálně užívat k léčbě a nevystavovat se problémům, které by jim hrozily za domácí pěstování či nákup na černém trhu.

Dovozní povolení udělují úřady konkrétní lékárně na konkrétní množství léčebného konopí pro konkrétní pacienty. Všechny podmínky pro dovoz marihuany splnila i firma Phoenix a dá se očekávat, že i ona v případě potřeby požádá o dovozní licenci.

Podle původního plánu měli mít pacienti možnost obstarat si marihuanu k léčbě v lékárnách od konce září, příprava se ale protáhla. Novela zákona o tomto užití marihuany platí od dubna. Zdržení využily konopné lékárny k nabídce konopných přípravků, podle lékárnické komory ale nejde o lék.

Vybrané podmínky zdravotnické distribuce konopí:

  • Konopí smějí předepisovat hlavně na chronickou neutišitelnou bolest onkologové, neurologové, revmatologové, psychiatři či infekcionisté. Mohou je psát také na uvolnění ztuhlého těla pacientům s roztroušenou sklerózou a na potlačení nechutenství u pacientů s rakovinou nebo AIDS
  • Lékaři budou moci psát nejvýše 30 gramů léčebného konopí měsíčně
  • Pro děti tyto přípravky dostupné nebudou
  • Na jeden recept může lékař napsat jen množství na jednoměsíční léčbu. Kritici ale tvrdí, že povolených 30 gramů marihuany nebude řadě pacientů stačit, argumentují dosavadní praxí i zahraničními příklady.