Za výhrůžky teroristickou akcí proti Kalouskovi padla podmínka

Praha – Městský soud v Praze potrestal Zbyňka Průšu, který hrozil atentátem exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi i jeho příbuzným a dalším členům vlády, podmíněným trestem dvou let. Muži za teroristický útok i za samotnou výhrůžku takovým útokem hrozilo až 15 let vězení. Rozsudek počítá se čtyřletou zkušební dobou a dohledem probačního úředníka.

Podle obžaloby Průša loni v dubnu odeslal z e-mailové adresy kalouskuuzbrzosedockas@seznam.cz anonymní zprávu do ministrovy schránky kalousek@psp.cz. Ve zprávě psal, že vláda mu brání ve spokojeném životě, systém vlády dovádí k zoufalství a sebevraždám jeho blízké známé a on sám, jakožto vysoce vzdělaný člověk, přesně ví, jak většinu ministrů zničit, přestože bohužel padnou nevinní lidé.

Průša u soudu tvrdil, že si nevzpomíná, zda e-maily napsal, ovšem pokud ano, tak toho lituje. Miroslav Kalousek podle svých slov dostával stovky výhrůžných e-mailů, v tomto případě se ale obrátil na policii, protože obsahoval výhrůžky i směrem k „nevinným lidem“.

Jednací síň soudu
Zdroj: ČT24

Průša v elektronické hrozbě uváděl, že má přístup k velkému množství trhavin, a vyhrožoval, že se oblepí několika kilogramy silné výbušniny a „pokusí se všechny zlikvidovat najednou uprostřed nějakého důležitého zasedání vlády, kde se bude nacházet co nejvíce jejích členů“. Dodal, že atentát vykoná, pokud do dvou měsíců nenastanou „pozitivní změny týkající se občanů ČR, respektive zlepšení celkové situace v zemi“.

Miroslav Kalousek po jednání soudu: „Nikdy jsem neměl ochranku a nikdy jsem neměl důvod cítit se ohrožen, byť výhrůžné dopisy děláme denně… S tím člověk musí počítat jako se součástí práce. Výhrůžky, které chodí pouze vůči mé osobě, měl můj sekretariát pokyn zahazovat nebo mazat. Tento mail se vymykal tím, že vyhrožoval smrtí i řadě nevinných lidí a poměrně přesně popisoval způsob, kterým bude skutek proveden…“

Tři dny po dvouměsíční lhůtě pak prý na adresu kalousek@psp.cz odeslal další anonymní zprávu, kterou označil jako „odsuzující rozsudek za vlastizradu“ a v níž již hrozil přímo Kalouskovi a jeho příbuzným „nečekanou fyzickou likvidací, která bude mít formu atentátu“. Podle obžaloby je Průša obdivovatelem totalitních režimů a diktatur.

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem po jednání soudu (zdroj: ČT24)
  • Trestní zákoník praví, že teroristického útoku se dopustí mimo jiné ten, kdo vyhrožuje provedením útoku, jenž ohrožuje život člověka s cílem způsobit smrt, a to v úmyslu poškodit ústavní zřízení České republiky, narušit základní politickou strukturu České republiky a protiprávně přinutit vládu, aby něco konala.

Předseda soudního senátu Alexander Sotolář shledal Průšovy výhrůžky natolik společensky škodlivé, aby naplnily znaky trestného činu. „V rámci internetových diskusí navíc opakovaně podněcoval k pouličním nepokojům či ničení majetku. I tuto skutečnost bylo třeba vzít v potaz,“ upozornil soudce. Na druhé straně ale vzal v potaz, že nezaměstnaný Průša z Ostravy byl v době psaní e-mailů v tíživé sociální situaci. Z důkazů také nevyplynulo, že by své výhrůžky chtěl realizovat. Probační úředník by měl podle Sotoláře na muže nejen dohlížet, ale také mu pomoci, pokud se opět ocitne v problémech.

Vydáno pod