Nový formát: Od příštího týdne budou o vládě jednat všechny tři strany

Praha – Příští týden se změní formát koaličních vyjednávání. Po samostatných schůzkách sociálních demokratů s lidovci a s ANO se začne jednat ve třech. Dohodli se tak na dnešní krátké schůzce předseda lidovců Pavel Bělobrádek a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Oba lídři se zabývali nejen případnou společnou vládou, ale i daňovými otázkami a uspořádáním sněmovny: o post místopředsedy se chce ucházet Pavel Bělobrádek. O církevních restitucích, které komplikují vyjednávání, se nemluvilo. Zatímco ČSSD chce otevřít debatu o přehodnocení koncepce majetkového vyrovnání, lidovci trvají na zachování restitucí ve stávající podobě.

Příští týden odstartují povolební vyjednávání v novém formátu, jednat spolu budou zástupci všech tří stran: ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Právě na trojčlenná jednání lidovci apelovali před dnešní schůzkou, současné tempo rozhovorů o možné koalici je totiž neuspokojovalo. „Uvítal bych, abychom po tom zahajovacím kolečku jednali v koaličním formátu všech tří stran. Aby už jednání neprobíhala separátně mezi dvěma stranami… Čas nám ubíhá, nejsme z toho příliš nadšeni,“ uvedl před jednáním Pavel Bělobrádek.

Dolní komora poprvé v novém složení zasedne v pondělí. Podle něj se těžko hledá shoda na klíčových otázkách v případě, že se strany scházejí pouze ve dvojicích: „Chápali jsme to na začátku, ale nyní by mělo smysl zrychlit.“ KDU-ČSL chce zhruba do dvou týdnů vědět, zda pro ni má smysl uvažovat o účasti ve vládě.

Příští týden se poprvé sejde sněmovna a už by se mohli volit předseda a místopředsedové dolní komory. Proto spolu Bělobrádek se Sobotkou jednali i o této otázce. Lidovci se budou ucházet o post místopředsedy, na nějž nominovali předsedu Bělobrádka. „Pokud bych pak byl do vlády nominován jako ministr či místopředseda, tak bych post ve vedení sněmovny opustil,“ dodal Bělobrádek po jednání. Lidovci by ale měli problém, pokud by měl post místopředsedy sněmovny připadnout komunistům, pak by prý asi hlasování nebylo jednotné.

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL:

„Pro nás jsou restituce uzavřenou věcí. Pokud budou otevřeny ze strany církve a náboženských společností, pak se o tom můžeme bavit.“

Shoda na progresivním zdanění, u firemních daní stále rozpory 

Vyjednavači ČSSD a KDU-ČSL se shodují na zavedení daňové progrese u fyzických osob, s níž ale nesouhlasí další člen možné vládní koalice, hnutí ANO. Rozdílné názory ale mají sociální a křesťanští demokraté například na návrh ČSSD na zvýšení firemních daní a na návrh KDU-ČSL na zvýšení daňového bonusu na děti. Vyplývá to z vyjádření zástupců obou stran po úvodní schůzce expertních týmů. Všichni tři možní koaliční partneři - ČSSD, ANO a KDU-ČSL - se zatím shodují na tom, že příští rok žádné změny daní nebudou. Pro rok 2015 prý ještě dohoda hotová není. 

Podle stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD) je shoda na tom, že daňová progrese není „ďáblovo dílo“. „Pokud bychom dělali dvoukoalici, tak se poměrně jednoduše dohodneme,“ podotkl Mládek. Lidovci navrhují podle místopředsedy Mariána Jurečky tři pásma, pro sociální demokraty je prý jejich počet druhořadá věc. 

Progresivní zdanění je podmínkou pro zavedení návrhu KDU-ČSL na společné zdanění manželů. „To sociální demokraté zatím, řekněme, nevetovali, nevyloučili institut společného zdanění manželů,“ řekl novinářům Jurečka. 

Debata o korporátních daních není podle něho uzavřena, pro lidovce, ale představuje jejich zvýšení velký problém. „Nicméně necháme si ještě vysvětlit další podklady od sociálních demokratů,“ uvedl. Mládek zase řekl, že před případným zvýšením daňové slevy na děti je nutné vyřešit například problém samostatně výdělečně činných lidí. „Bonus vede k tomu, že neplatí žádné daně, naopak si chodí na berňák pro peníze,“ podotkl.   

Podle Jurečky také sociální demokraté přišli s úvahou ohledně zvýšení daně z nemovitostí. „My jsme v tento okamžik řekli, že to je potřeba zanalyzovat, říct, jaký by to mělo dopad. A samozřejmě tím, že je to navázáno na RUD (rozpočtové určení daní), tak je to opravdu věc velice komplikovaná,“ podotkl s tím, že podle něj spíš „tudy cesta nepovede“.