Bezbariérová architektura nemusí být nevítaným problémem

Praha – Naučit studenty přizpůsobit architekturu a design potřebám lidí na vozíku nebo potřebám nevidomých je cílem projektu Překonejme bariéry. Studenti si díky němu na vlastní kůži vyzkouší, s jakými problémy se handicapovaní setkávají. Již 11. ročník projektu probíhá na Fakultě architektury ČVUT v Praze.

Cílem akce je ukázat, že navrhování staveb vstřícných ke všem skupinám svých uživatelů není v architektuře a designu „zbytečným a nevítaným problémem“, ale naopak samozřejmou a zajímavou výzvou. 

Studenti mohou díky akci lépe porozumět specifikům pohybu lidí s nejrůznějšími omezeními. Na překážkové dráze postavené z modelových místností, chodeb a ramp si mohou vyzkoušet pohyb na různých typech vozíků nebo se mohou seznámit s problematikou zrakově postižených osob.  

Irena Šestáková, proděkanka Fakulty architektury ČVUT:

„Když se studenti prakticky seznámí s tím, co obnáší jízda na vozíku, jsou jejich přístupy k projektování zcela jiné. Musí si uvědomit, že bezbariérové prvky jsou běžnou součástí objektu, tak jako je kanalizace nebo voda.“

Rozhovor s Irenou Šestákovou a Marií Málkovou (zdroj: ČT24)

„Je to aplikace vyhlášky v praxi. Lidé si zde mohou vyzkoušet, jak je náročné, když má rampa větší sklon, než jaký je předepsaný. Na vlastní kůži poznají, že 2 cm převýšení jsou problém,“ uvedla Marie Málková, koordinátorka projektu z pražské Unie vozíčkářů. Bezbariérová stavba nakonec podle Málkové slouží dobře pro všechny. „Když se například udělá dobrý navigační systém v budově, bude sloužit všem, nejen slabozrakým,“ připomněla.