ČSSD a ANO chtějí ve vedení sněmovny tři křesla

Praha - Pomalu se začíná rýsovat možné uspořádání nové Poslanecké sněmovny. ČSSD a ANO chtějí celkem tři křesla - ta strana, která nebude mít předsedu, získá dva místopředsednické posty. Jasno by mohlo být po sobotní schůzce vyjednávacích týmů. Zatím se také neví, kolik místopředsedů bude sněmovna mít; je možné, že se nedostane na ODS.

„Vzhledem k tomu, že si místopředsednickou pozici nárokují i strany, které “mají výrazně méně poslanců než ANO nebo sociální demokracie, tak bychom pokládali za rozumné, aby ta z těch dvou nejsilnějších stran, která nebude mít předsedu sněmovny, měla ve vedení sněmovny dva své zástupce,„ uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. “Je to návrh, který padl při jednání, bude se finalizovat v sobotu. Já si myslím, že je reálné, aby to takhle dopadlo," vyjádřil svůj názor další člen vyjednávacího týmu ČSSD Milan Chovanec.

Jako o největších kandidátech na vedení sněmovny se uvnitř sociální demokracie hovoří o místopředsedovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi a stínovém ministru obrany Janu Hamáčkovi, kteří ale oba zároveň projevují zájem o posty v exekutivě. Ze strany ANO se nejčastěji objevovalo jméno místopředsedkyně Věry Jourové.

Dvojice největších parlamentních stran se chce před pondělním jednáním sněmovny bavit také o celkovém počtu místopředsedů, i když konečné rozhodnutí bude podle Sobotky na dolní komoře. „Bude záležet na doporučení sněmovny, my doporučujeme čtyři nebo pět místopředsedů, a v těchto místopředsedech by se mělo zohlednit i zastoupení dalších politických stran podle jejich volebního výsledku,“ řekl předseda sociálních demokratů.

Lidovci by měli problém s místopředsedou komunistou

V případě, že nakonec budou místopředsedové čtyři, na čemž se původně ČSSD a ANO shodly, připadnou pravděpodobně zbylé posty KSČM a TOP 09. Pokud bude místopředsedů pět, mohli by poslední křeslo získat potenciálně koaliční lidovci, případně ODS, která má o dva poslance víc.

Lidovci nominovali na místopředsednický post svého předsedu Pavla Bělobrádka. „Pokud bych pak byl do vlády nominován jako ministr či místopředseda, tak bych post ve vedení sněmovny opustil,“ uvedl Bělobrádek. Lidovci by ale měli problém, pokud by měl post místopředsedy sněmovny připadnout komunistům, pak by prý asi hlasování nebylo jednotné.