Obžaloba Nečasové bude hotova nejdříve v lednu, říká Šlachta

Praha - Obžaloba ve věci zneužití rozvědky ke sledování tří osob bude zkompletována v nejrychlejším případě v lednu. Uvedl to šéf ÚOOZ Robert Šlachta v rozhovoru pro Mladou frontu DNES. Obvinění čelí Jana Nečasová (dříve Nagyová) a tři představitelé Vojenského zpravodajství. Podle Šlachty kauza odhalila klientelistický systém, který sahal hluboko do společnosti.

„Protáhlo se to některými posledními výslechy a také znaleckými posudky. Vyšetřování této větve případu ale už končí,“ řekl Šlachta. Bývalá šéfka Nečasova kabinetu Jana Nečasová kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství čelí obvinění spolu se dvěma bývalými šéfy rozvědky Milanem Kovandou a Ondrejem Páleníkem a zpravodajcem Janem Pohůnkem. Podle Šlachty dostanou obvinění spis k seznámení do konce roku, a poté bude podána obžaloba. Policie prý při vyšetřování kolem odhalila klientelistický systém založený na propojení řady aktérů.

Robert Šlachta:

„Se znalostí celé kauzy říkám naprosto otevřeně, že všechny větve kauzy - zneužití rozvědky, trafiky a kmotři - spolu souvisí. A to přes některé osoby a informace ve spise.“

„Lidé byli dosazováni na určité funkce, aby tam poté plnili úkoly,“ popsal Šlachta klientelistický systém. Ten dle jeho slov zasahoval i do justice. „Teď vím, že někteří lidé prostě nechtěli, abychom na vážných kauzách pracovali,“ odpověděl na dotaz, zda někteří státní zástupci či soudci v minulosti neblokovali vyšetřování závažných kauz.

Obžaloba v kauze Nagyová padne nejdříve v lednu (zdroj: ČT24)