Kauza Rath: Soud propustil z vazby Petra Kotta

Praha - Krajský soud v Praze vyhověl žádosti o propuštění z vazby Petra Kotta, obžalovaného z korupce v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD). Kott krátce po rozhodnutí odjel se svým advokátem Tomášem Sokolem do Rudné u Prahy, kde bydlí. Novinářům sdělil, že teď bude pracovat jako lékař v nemocnici Na Bulovce. Kott ve vazbě strávil 18 měsíců, už dříve soud propustil další dva obžalovaní ve stejné kauze - Kateřinu Pancovou a Davida Ratha.

Podle usnesení krajského soudu se musí Kott pravidelně hlásit mediační a probační službě a musí také odevzdat cestovní pas. Státní zástupce Petr Jirát před dnešním jednáním tvrdil, že u Kotta hrozí riziko skrývání se před hlavním líčením, jako je například útěk do zahraničí. Zatím se ale proti dnešnímu verdiktu neodvolal, Kott proto mohl být ještě dnes propuštěn. Žalobce však ještě zváží odvolání po doručení písemného vyhotovení usnesení, pak by ve věci rozhodoval vrchní soud.  

Opačné stanovisko naopak zastávala trojice obžalovaných - ta tvrdí, že Kott v cizině nemá žádné prostředky. Kott stejně jako Pancová i Rath žádal o propuštění z vazby už dříve, jeho předchozí žádost však soud počátkem září zamítl, právě kvůli možnosti útěku. „Je pravda, že se policii nepodařilo dohledat všechny peníze, které by se podle odposlechů i dalších dokumentů měly dostat do rukou obžalovaných. Pátrání po zahraničních kontech bývá složitá záležitost – operativně se dají dopátrat poměrně rychle, ale pak je složité to dát jako důkaz u soudu. Možná tam probíhá nějaká mezinárodní spolupráce,“ uvedl ve Studiu ČT24 redaktor Respektu Jaroslav Spurný.

V kauze kolem Davida Ratha je stíháno celkem jedenáct lidí. Čelí obvinění z korupce při zadávání veřejných zakázek ve Středočeském kraji. Hlavními pilíři obžaloby jsou policejní odposlechy a přiznání podnikatelky Ivany Salačové, které žalobce navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by v případě odsouzení mohla dostat nižší trest. Nejvyšší trest - 12 let - hrozí Rathovi. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun.

Podle Davida Ratha byla vazba neúměrně dlouhá u všech tří. V případu prý nejde o násilnou trestnou činnost, ale „podezření z potenciální trestné činnosti bílých límečků“. „Podle mých zkušeností a informací se v zahraničí podobně podezřelí například omezí v pohybu třeba domácím vězením, a ne tak dlouhou vazbou,“ uvedl. Schůzku s Kottem ani Pancovou prý v plánu nemá, vzhledem k hlavnímu líčení by to prý nemuselo být hodnoceno dobře.

Příští týden by měl Petr Kott nastoupit do nemocnice Na Bulovce, podle mluvčího zařízení Martina Šalka vedení nemocnice minulý týden vyhovělo Kottově žádosti o zaměstnání. Pracovat bude na noční lékařské pohotovosti pro dospělé, a to na zkrácený úvazek (DPČ). „Věříme, že angažování doktora Kotta nebude mít vůbec žádný důsledek na úroveň poskytovaných služeb, předpokládám, že to bude mít dopad mediální, ale nemyslím si, že by to nějakým způsobem ovlivnilo pověst nemocnice,“ uvedl Šalek. Také partnerka Kotta Kateřina Pancová začala po svém propuštění z vazby pracovat v nemocnici, konkrétně na onkologii v pražském Motole.