Zátah na obchodníky s ocelí: dvanáct obviněných kvůli daním

Praha – Policie obvinila dvanáct lidí z krácení daní při obchodech s betonářskou ocelí. Státu tak měla vzniknout škoda ve výši zhruba 100 milionů korun. Většinu obviněných zadrželi policisté při rozsáhlém pondělním zátahu na 59 místech Česka, převážně na severu Moravy a v Praze. Na policejním webu to oznámil mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Podle vyšetřovatelů protikorupčního útvaru byla trestná činnost páchána prostřednictvím uměle vytvořeného řetězce firem obchodujících s betonářskou ocelí, a to v období let 2011 až 2013 nejen v České republice, ale taky na Slovensku a v Polsku.

„Firmy si zboží měly vzájemně přeprodávat s úmyslem neplnit své daňové povinnosti a neoprávněně získávat daňové výhody (nárokování odpočtů DPH a uplatňování osvobození od DPH). Jednáním zástupců obchodních společností měla být České republice způsobena škoda ve výši cca 100 milionů korun. Kriminalisté však předpokládají, že daňový únik bude ještě vyšší,“ přiblížil Ibehej.

Při akci kriminalisté zajistili taky majetek za 50 milionů, včetně deseti milionů v hotovosti. Nasazeno bylo kolem tří stovek policistů.

V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným trest odnětí svobody až na deset let. Devět obviněných osob z dvanácti je stíháno vazebně. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Vydáno pod