Letitý monopol na jízdní řády příští rok skončí, slibuje ministerstvo

Praha – Ministerstvo dopravy připravilo vyhlášku, která od příštího roku zpřístupní komukoliv data o jízdních řádech. Monopol, který na jejich správu měla od roku 2001 firma Chaps, tak skončí. Informoval o tom server Lupa.cz.

Resort dopravy za monopol na správu dat o jízdních řádech získal ve středu už i anticenu v odborné anketě Křišťálová lupa. Mluvčí úřadu Tomáš Neřold při jejím převzetí oznámil, že vyhláška, která umožní přístup k datům komukoliv, je už v připomínkovém řízení a měla by začít platit v příštím roce.

Kompletní aktualizované údaje o jízdních řádech ve zdrojových formátech chtěla v roce 2011 získat společnost Seznam.cz. Nejprve se (neúspěšně) obrátila na ministerstvo dopravy, poté na samotnou firmu Chaps. Ta ale reagovala tvrzením, že není tzv. povinným subjektem ve smyslu zákona o svobodném přístupu k informacím.

Nedávný rozsudek Nejvyššího soudu ale potvrdil, že se na Chaps částečně povinnost poskytovat informace vztahuje. Případem se zabývá rovněž Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který podezírá společnost Chaps ze zneužití dominantního postavení.