Studenti architektury v kůži vozíčkářů, lépe tak pochopí jejich potřeby

Praha - Jak správně nakreslit, postavit a vybavit bezbariérový dům se nyní učí studenti pražské architektury. Aby lépe pochopili potřeby postižených, pozvali si na pomoc vozíčkáře a nevidomé. „Co se týká našich studentů a absolventů, tak to povědomí mají už daleko větší a uvědomují si, že je to běžná součást navrhování,“ chválí si proděkanka Fakulty architektury ČVUT Irena Šestáková.

Projekt s názvem Překonejme bariéry se koná už po jedenácté. Budoucí architekti díky němu dostávají pod kůži předpisy, které určují, jak mají bezbariérové stavby vypadat. A přesvědčit se o tom, že parametry dané vyhláškou jsou někdy doslova těsné. S tím jim na zkušební trase pomáhají sami handicapovaní.

  • „Prostě nám to všechno hezky řekli a srozumitelně vysvětlili, je to mnohem lepší než číst si nějaký vyhlášky,“ pochvaluje si student architektury Jaroslav Schwarz.

Díky téhle zkušenosti si pak studenti při svých projektech spíše vzpomenou, že metr široký výtah vyžaduje od lidí na vozíku velkou dávku zručnosti. „Tady máme situaci, kdy ukazujeme, že šířka chodeb 120 je úplně na hranici využitelnosti, kdy otočit se do dveří 80 cm je opravdu náročné, navíc když je tam práh,“ popsala další pomůcku koordinátorka projektu Marie Málková.

Budoucí architekti by se tak měli vyvarovat chybám podobným té na poště v Praze 5. Příliš strmý vjezd je pro samotného vozíčkáře nepřekonatelný.