„Učňáky“ studentům nestačí, v Česku pak chybí kvalitní řemeslníci

Praha - Vyučených řemeslníků v Česku ubývá. Kraje sice vydávají miliony korun, aby žáky základních škol na učiliště nalákaly. Nad manuální prací přesto u dětí pořád vítězí všeobecné střední školy a gymnázia. Některé obory tak školy neotevřely už mnoho let. Nedostatek vyučených lidí přitom pociťuje většina výrobních firem. Dělníky hledají téměř nepřetržitě.

Jedním z oborů na vymření je třeba sklenářství. Za posledních 8 let se do jeho studia v celé republice nepustil vůbec nikdo. „Sklenařina je zajímavá, můžete dělat ornamenty, zasklíváte střechy, výlohy a podobně. Je to škoda, že sklenáři nejsou,“ chválí si svůj obor sklenář Ivan Němec.

Přivést dostatek studentů k učebním oborům se nedaří ani kraji. Třeba na jižní Moravě nabízí žákům stipendium 2 500 za semestr. Z plánovaných sedmi milionů se mu ale letos podařilo rozdat jen milionů pět.

Jinak na to šli v Moravském Krumlově, kde střední škola každý týden posílá pro sto sedmdesát žáků z okolí autobusy, které je přivezou do učňovských dílen. „Doufáme, že když jim ukážeme, že jsou ta řemesla zajímavá, už na základní škole, tak se jich potom víc na tyto obory přihlásí,“ řekl ředitel Střední školy dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov Jiří Psota.

Dlouhodobě nejžádanější jsou obory jako truhlář, automechanik nebo kuchař-číšník, naopak v dílnách pro slévače, kováře a výrobce textilií zůstává čím dál víc prázdných lavic.

"Učňáky" studentům nestačí, v Česku pak chybí kvalitní řemeslníci (zdroj: ČT24)