Babiš: Chceme ministerstvo financí, jinak do vlády nejdeme

Praha - Do cesty vznikající koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL by se mohl postavit spor o ministerstvo financí. Obsadit ho totiž chtějí jak vítězní sociální demokraté, tak potenciální koaliční partneři z hnutí ANO. Jeho předseda Andrej Babiš v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že do vlády ANO bez tohoto postu nepůjde. Grémium a předsednictvo ČSSD se dnes bude radit před zítřejším jednáním s hnutím. Spory mají i v oblasti daní.

Strany ještě o rozdělení ministerstev nezačaly oficiálně jednat a na obzor už vyplouvá další možná překážka. ČSSD i hnutí ANO si nárokují post šéfa státní kasy. „Rádi bychom usilovali o základní trojčlenku, která umožňuje efektivně vládnout. Tedy aby premiér, ministr financí a ministr vnitra byli nominování stejnou politickou stranou,“ uvedl pro dnešní Hospodářské noviny předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Stejný zájem ale o resort financí projevil předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který tím dokonce podmiňuje účast na vládě. „Pokud chce ČSSD ministerstvo financí, tak bude muset vládnout s někým jiným,“ řekl Babiš dnešní MF Dnes. K dosavadním tématům zítřejší plánované schůzky, jako jsou například daně nebo post předsedy dolní komory, tak přibyde ještě spor o správu státní kasy.

Podle místopředsedkyně Věry Jourové by ale hnutí ANO na postu předsedy sněmovny trvat nemuselo. „Domnívám se, že na pozicích se ta jednání nezastaví,“ řekla Jourová v Událostech, komentářích. Sociální demokraté ale na křesle předsedy sněmovny trvají. „Tohle je pozice, na které trváme. Těžko může řídit Poslaneckou sněmovnu někdo, kdo zatím ani neseděl v poslanecké lavici,“ míní místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.