V neděli přijde prudké ochlazení, napadne až 15 cm sněhu

Praha – O víkendu přijde do České republiky arktická zima se studeným vzduchem ze severních polárních oblastí. Denní teploty spadnou k nule, nasněží i v nížinách a na horách spadne až 15 centimetrů. Ze současných až deseti stupňů přes den klesne v posledním listopadovém týdnu rtuť na minus dva až plus tři stupně Celsia. V noci pak přituhne na minus pět stupňů.

„Poměrně teplé počasí bude v neděli u nás končit, protože od severu pronikne do střední Evropy studený arktický vzduch. Ochlazení bude pocitově ještě výraznější, protože očekáváme zesílení větru s nárazy místy kolem 54 kilometrů za hodinu,“ uvedl Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Označení arktická zima v tomto případě neznamená, že bude zima jak v Arktidě, ale že do Česka přijde vzduch právě z těchto oblastí.

Nasněží hlavně v Beskydech

Sněhové přeháňky se vyskytnou od nedělního večera i v nižších polohách a na horách se vytvoří souvislá sněhová pokrývka. Zejména v Beskydech by mohlo napadnout až 15 centimetrů sněhu. „Podle současných předpovědních materiálů nelze vyloučit, že v pondělí a úterý se v horských oblastech na severu a severovýchodě ČR budou tvořit i sněhové jazyky,“ varoval meteorolog.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

S příchodem zimní sezony začíná záchranářům horské služby nejnáročnější období. O bezpečnost turistů a lyžařů se letos bude starat 512 záchranářů – z toho 400 jsou dobrovolníci. Už teď před zimní sezonou mají za sebou zhruba o osm set zásahů víc než loni, na hory totiž míří stále více Čechů. Záchranáři však mají omezené pravomoci – nemohou třeba pokutovat neukázněné lyžaře. Několik let také marně volají po povinném nošení přileb na sjezdovkách.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)