Ze Svaté Hory až na Vojnu - nová stezka připomíná oběti komunismu

Praha - Příběhy politických vězňů komunistického režimu přibližuje nová naučná stezka, která spojuje poutní místo Svatá Hora a komunistický tábor Vojna na Příbramsku. Slavnostní otevření proběhne dnes mší za oběti totalitních režimů. Šestikilometrová trasa kromě sedmi panelů nabídne příchozím i možnost vyslechnout na nahrávkách autentické vyprávění vězňů.

Naučná stezka Po stopách politických vězňů má motto „Vedle místa zázraků se děly hrůzy“. Nepřináší pouze popis historických událostí, ale má pomoci uvědomit si, co vězni bývalého režimu prožívali. Smyslem je, aby lidé nezapomínali na historii a inspirovali se životními osudy vězňů, které neopustil životní optimismus, uvedl koordinátor projektu Josef Hovorka.

Hovorka projekt nejen koordinoval, ale také vymyslel. Na realizaci se mu podařilo sehnat sto tisíc korun; většinu peněz daroval českoněmecký fond budoucnosti. 

Návštěvníci se budou moci podle něj seznámit například s příběhem Františka Teplého, který byl za členství v ilegální křesťanskodemokratické straně odsouzen ke 14 letům vězení. Další panely nabídnou příběhy dvou uprchlých vězňů z Vojny, kteří se skrývali ve stodole v nedalekém Brodu, nebo obyvatel blízkých Lešetic, kteří ubytovávali rodinné příslušníky, kteří přijeli navštívit své vězněné příbuzné.

Památník Vojna
Zdroj: Wikipedie/Bjirka

Projekt, který zaštítil pražský arcibiskup Dominik Duka, vznikl ve spolupráci s občanským sdružením Post Bellum. Využívá aplikace Paměť národa, která vzniká na základě vzpomínek pamětníků na události minulého století zaznamenaných v rámci projektů Paměť národa a Příběhy 20. století.

Vězeňský areál Vojna byl původně určen pro německé válečné zajatce. V letech 1949 až 1951 sloužil jako tábor nucených prací v blízkých uranových dolech a následujících deset let jako vězeňské zařízení pro politické odpůrce komunistického režimu.

Stezka Svatá Hora - tábor Vojna (zdroj: ČT24)