Zemřela nejstarší obyvatelka Česka, bylo jí 109

Krnov - Ve věku 109 let zemřela nejstarší česká občanka Evangelia Čarasová. V nemocnici v Krnově podlehla silnému zápalu plic.

Čarasová se narodila 15. února 1904 v Řecku. Z něj s rodinou utekla před občanskou válkou. Do tehdejšího Československa se dostala v roce 1949 a od roku 1950 žila v Dívčím Hradu na Osoblažsku. Češtinu se nikdy pořádně nenaučila, sice česky rozuměla, ale mluvila jen řecky. Podle jejích příbuzných je to zřejmě tím, že žila jen pro rodinu a v té se mluvilo řecky.

Česká správa sociálního zabezpečení v červnu uvedla, že v Česku žije 850 stoletých a starších, mezi nimi 712 žen. Například Na Vysočině je nestarší Marie Cahová, která letos v srpnu oslavila 107. narozeniny. Server Ahaonline v říjnu informoval o tom, jak 108letá Vlastimila Češková volila v Jarcové na Vsetínsku.

Lidský život se rok od roku prodlužuje - i bez zásahu vědy. Zatímco ještě ve středověku se lidé průměrně dožívali třiceti let, dnes se čeští muži dožívají průměrně 74 let, ženy dokonce 80. V roce 2050 by to mělo být u každého o pět let víc. Také počet stoletých se u nás neustále zvyšuje. 

Vydáno pod