ČSSD se rozloučila s pěticí „nespokojených“ členů z Mohelnice

Olomouc - Delegáti ČSSD vyloučili ze strany pět ze šesti „nespokojených“ členů z Mohelnice, kteří před sněmovními volbami i po nich napadli olomouckou kandidátku sociálních demokratů. Jejich vyloučení navrhl okresní výbor v Šumperku, který už koncem října mohelnickou buňku zrušil. Podle šéfa výboru Pavla Martínka chování jejích členů poškodilo sociální demokracii v očích voličů. Vyloučení členové tím ale podle svých slov jen chtěli upozornit na nedemokratické principy ve straně.

O každém z šestice mohelnických členů, kteří jsou podepsáni pod podanými žalobami, hlasovalo 42 delegátů okresní konference v Rapotíně na Šumpersku v tajném hlasování zvlášť. „Z šesti členů bylo pět členů vyloučeno. Jeden vyloučen nebyl, o jeden hlas. Jde o bývalého starostu obce Pavlov Františka Winklera,“ uvedl právní zástupce Pavel Němec, který straníky u soudu zastupoval. Sám byl letos v lednu ze strany vyloučen.

Podle Němce nebylo odvolání pětice členů jednoznačné a prošlo jen o několik hlasů. Pětice, která byla členství zbavena, se nyní podle něj odvolá ke krajské organizaci strany, a pokud nebude úspěšná, podnikne další kroky. „V plánu máme žalobu proti vyloučení k obvodnímu soudu v Praze, doporučím jim také podnět na evropskou sociální demokracii do Bruselu s tím, že nejsou dodržovány demokratické principy a členové jsou vylučováni za názor,“ uvedl Němec. Zvažuje i podání podnětu vládě, aby se obrátila na Nejvyšší správní soud kvůli pozastavení činnosti strany do sjednání nápravy.

Telefonát Pavla Němce, právního zástupce vyloučených členů (zdroj: ČT24)

Informaci o vyloučené pětici potvrdil také krajský šéf strany Jiří Zemánek. Výsledek hlasování ho však udivil. „Pokud poškozovali stranu, měli být vyloučeni všichni. Těžko rozlišovat, kdo má jaký podíl,“ uvedl Zemánek. Podle něj mohelnická buňka ČSSD stranu poškozovala, a to prý i dlouhodobě. „Není normální, aby napadali jednotlivci stranu s rizikem, že mohli způsobit kolaps v kraji. Pokud by soud předběžnému opatření vyhověl, mohla ČSSD prohrát volby. Nelze povýšit zájem jednotlivce nad zájem celku,“ doplnil Zemánek.

Mohelničtí členové se na soudy obraceli kvůli tomu, že podle nich byla kandidátní listina do sněmovních voleb sestavena nedemokraticky. O jménech se prý rozhodovalo na sekretariátech za zavřenými dveřmi. Krajské vedení to však popírá. Právník Němec podal před volbami k soudu dvakrát návrh na předběžné opatření, které mělo zabránit registraci kandidátky. Soud to pokaždé zamítl. Na konci října straníci z Mohelnice podali žalobu na podobu stranické kandidátky a chtěli podat také správní žalobu u Nejvyššího správního soudu na volební výsledek ČSSD v Olomouckém kraji. Od svého záměru nakonec upustili. Podanou žalobu soud zatím neprojednával.

Mohelnickou organizaci se dvěma desítkami členů zrušil okresní výbor na konci října. Postup okresního výboru nyní posuzuje na základě odvolání mohelnických členů krajská kontrolní komise. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout na začátku prosince.