Děti už nechtějí jezdit na lyžařské kurzy

Praha - Na horách se čeká na sníh a ve školách tělocvikáři vybírají poslední přihlášky na lyžařské výcviky. Naplnit kurz je však čím dál složitější. Některým dětem se na lyže nechce, rodiče jiných na pobyt a vybavení nemají peníze.

Kdysi se jezdilo se školou na lyže povinně; v současnosti však jezdí pouze ti, kteří mají peníze a chuť. Některým vadí, že se nejezdí do Alp. „Finanční situace rodičů nedovolovala platit lyžařské kurzy v Rakousku,“ říká tělocvikář Petr Novák ze ZŠ Satalice.

Lyžařské kurzy v tuzemsku stojí okolo pěti tisíc, v zahraničí pak přes sedm. Některé školy již pořádání zájezdů vzdaly úplně, většina nicméně stále na hory jezdí. Sehnat počet čtyřiceti žáků, aby se vyplatilo objednat autobus, je pořád těžší.

Situace je složitá hlavně na středních školách. „Rok od roku je složitější naplnit kurzy,“ potvrzuje tělocvikář plzeňského Gymnázia Mikulášské náměstí. V Plzni zájem prudce klesl před rokem, kdy dětem přestal na kurzy přispívat magistrát.

Menší je i výdělek horských penzionů. „Od roku 2008, kdy začala krize, ke dnešnímu dni evidujeme úbytek o padesát procent,“ uzavírá ředitel hotelu v Jeseníkách Milan Vitula.

Dostat děti na školní lyžařské kurzy je čím dál těžší (zdroj: ČT24)