Moravě hrozí náledí i sněhové jazyky, hory zasype sníh

Praha - Ochlazení, které přijde v noci na pondělí, může přinést náledí i sněhové jazyky, hlavně na severovýchodě země. Na horách napadne do úterního rána až 20 centimetrů sněhu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal pro části Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje výstrahu na náledí a sněhové jazyky s nízkým stupněm nebezpečí.

  • Výstraha platí od neděle 25. listopadu 00:00 hodin do pondělí 26. listopadu 16:00 hodin.

Ochlazení bude provázet vítr, který může na hřebenech severních hor dosahovat až 90 kilometrů v hodině. Na horách se čeká do pondělního rána pět až deset centimetrů nového sněhu, do úterního rána dalších dva až deset centimetrů, v Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech by mohlo místy napadnout až 25 centimetrů sněhu.

V horských oblastech od nadmořské výšky 600 metrů se kvůli kombinaci sněžení a větru budou místy tvořit sněhové jazyky. Před nimi ČHMÚ varuje ve výše položených oblastech Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje od pondělní čtvrté hodiny ranní do úterních 16:00.

Meteorologové tak doporučují, aby řidiči a chodci věnovali zvýšenou pozornost místním podmínkám, protože vozovky a chodníky mohou být kluzké. V případě jízdy autem je třeba sledovat dopravní zpravodajství.

Události za okamžik a počasí (zdroj: ČT24)