Rusnok: Česko by rádo hostilo summit šestnácti evropských zemí a Číny

Bukurešť – Česká republika je připravena příští rok hostit summit tzv. varšavské iniciativy, která prosazuje užší spolupráci mezi Čínou a šestnácti zeměmi střední a východní Evropy. Na setkání šéfů vlád varšavské iniciativy v Bukurešti to oznámil premiér v demisi Jiří Rusnok. Považuje to za dobrou příležitost k oslavě 65. výročí navázání diplomatických vztahů Číny a někdejšího Československa.

Na summitu v Bukurešti se vůbec poprvé setkalo nově zvolené vedení Čínské lidové republiky s partnery ze střední a východní Evropy. Iniciativa má za cíl podpořit hlubší spolupráci regionu s Pekingem.

„Příští rok bude důležitým pro česko-čínské vztahy, jelikož oslavíme 65. výročí navázání diplomatických vztahů obou zemí. Na základě toho bychom rádi zorganizovali příští summit,“ oznámil Rusnok v projevu a navrhl, aby se v rámci příštího summitu stejně jako letos konalo i ekonomické fórum, kde by se mohli setkat podnikatelé zúčastněných zemí.

Český premiér dále poznamenal, že výrazný potenciál pro spolupráci evropských zemí s Čínou vidí především u obchodu, turismu, vzdělání a vědy. Na okraj summitu se navíc Rusnok setkal se svým čínským protějškem Li Kche-čchiangem na bilaterálním jednání. Probírala se nejen spolupráce ČR a Číny v oblasti obchodu a investic, ale taky v sektoru vyspělých technologií, při podpoře cestovního ruchu nebo akademické a kulturní výměně.

Česká republika též nabídla čínské straně možnost investovat, především v Moravskoslezském kraji. Oba státníci jednali i o zavedení přímé letecké linky.

"Mohli bychom být rádi, že Čína už si začíná osvojovat termín střední Evropa, což by ještě před několika lety bylo naprosto nepochopitelné," řekl v rozhovoru pro Studio ČT24 sinolog Rudolf Fürst z Ústavu mezinárodních vztahů.

Ministerského předsedu doprovází zhruba desítka podnikatelů vyslaných tuzemskou Hospodářskou komorou. Ti by uvítali třeba vstřícnější přístup státu k čínským investorům v oblasti vízové politiky. „Těžko k nám půjdou investovat, když jim pak stát nedá vízum a čínští investoři si nemohou zkontrolovat své investice,“ postěžoval si ředitel rozvoje podnikání realitní společnosti Lekvi&Partners Ladislav Kubizňák.

Za varšavskou iniciativu se z evropských států kromě Česka a Rumunska zúčastnily ještě Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Estonsko, Chorvatsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Makedonie, Polsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko.

Rusnokově cestě prý předcházel spor s Černínským palácem i Bruselem

Příprava cesty premiéra Rusnoka do Bukurešti se podle serveru Česká pozice neobešla bez problémů. Pro summit totiž Rusnok údajně připravoval deklaraci, která měla oslabovat vyjednávací pozici EU v obchodních sporech s Pekingem a nebyla v souladu s unijními smlouvami. To se nelíbilo některým úředníkům ministerstva zahraničí (od dokumentu dal ruce pryč i šéf resortu Kohout) ani eurokomisaři pro obchod Karlu de Guchtovi.

Podle zdrojů České pozice vycházel zájem o podepsání deklarace od premiéra Jiřího Rusnoka, potažmo od prezidenta Miloše Zemana. Proti podpisu sporné deklarace s Čínou se ale nakonec postavila i polská a rumunská vláda. „O konečné podobě závěrečného výstupu summitu aktivně jednají jednotliví účastníci a o finální podobě tohoto výstupu bude rozhodnuto v Bukurešti,“ sdělila České pozici mluvčí ministerstva Johana Grohová.