Lessy zpět do čela policie? Podle ministra jediné možné řešení

Praha - Bývalý policejní šéf Petr Lessy by se měl vrátit k policii. Napsal to server Česká pozice s odkazem na posudek Akademie věd. Na odborníky z Ústavu státu a práva se obrátil ministr vnitra v demisi Martin Pecina. „Posudek je jasný. Přezkum, a na jeho základě návrat do služebního poměru,“ uvedl pro server ministr. Ve funkci policejního prezidenta ale mezitím Lessyho nahradil Martin Červíček. Ministr tak bude muset případné dvojvládí v čele sboru co nejrychleji vyřešit.

Petr Lessy má nejspíš vyhráno. Z funkce ho loni v srpnu odvolal někdejší ministr vnitra Kubice po obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci. Údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Soud ale nedávno stíhání zastavil a Lessy se chce do funkce vrátit. „Já jsem nechtěl požádat o ukončení služebního poměru, takže já bych vrátil ten stav před těmi čtrnácti měsíci,“ řekl Lessy, který vinu od počátku odmítá.

Ministr vnitra v demisi si proto nechal vypracovat právnický posudek od Akademie věd. Podle toho by se měl Lessy do čela policie vrátit. Tam ho ale nahradil Martin Červíček, takže Pecina bude nejspíš muset řešit situaci, kdy má policie dva šéfy. Čeká proto ještě na doporučení expertní komise ministerstva vnitra, záležet ale bude hlavně na domluvě.

Policie bude muset Lessymu taky doplatit víc než roční plat. Tedy asi milion korun. Rozsudek o zastavení stíhání je sice pravomocný, ale Městské státní zastupitelství v Praze navrhlo se proti němu dovolat. Jeho případné podání je v rukou nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Vydáno pod