Amnestie připravila tisíce dětí o alimenty

Praha - Tisíce dětí a jejich rodičů samoživitelů přišlo kvůli novoroční amnestii o výživné. Amnestie se totiž vztahovala na téměř všechny neplatiče alimentů, kteří byli tou dobou ve vězení nebo odešli od soudu s podmínkou. Ve vězení řada odsouzených pracovala a dluh alespoň částečně splácela, na svobodě však mnozí z nich opět neplatí. Rodičům, které měsíce marně čekají na výživné, tak nezbývá, než znovu absolvovat exekuční či trestněprávní řízení.

Lednová amnestie smazala trest nejen dvěma tisícům uvězněných neplatičů, ale i těm, které k řádnému placení nutila podmínka. „Kolem pěti tisíc mužů na amnestii lidově řečeno vydělalo tím, že se zbavilo trestu,“ říká právník Pavel Novák. O peníze tak mohlo přijít odhadem asi pět tisíc dětí, ve skutečnosti jich ale může být ještě víc.

Za mřížemi řada neplatičů pracovala a vězeňská služba jim z platu strhávala v průměru tisíc korun. Dohromady šlo z věznic na výživné loni zhruba 28 milionů korun, letos je to zatím přes 18 milionů. Po propuštění mnozí platit přestali úplně. „Od té chvíle nikdo nehlídá, jestli peníze, které si někdy vydělají třeba i načerno, posílají právě na úhradu alimentů,“ dodává Novák.

Vyplácení peněz vězňů na alimenty
Zdroj: ČT24

Jenže pokud by například žena chtěla po muži nárok na výživné opět vymáhat, musela by znovu projít náročným kolečkem od právníků přes psychology až po soudy. „Díky liknavosti českých soudů je velice složité ty případy dostat až před soud,“ tvrdí mluvčí Women for Women Lenka Tichá. Za necelý rok od amnestie se ale i tak cely s neplatiči alimentů znovu zaplňují. Kvůli neplacení výživného je v současné době odsouzeno skoro 3 400 lidí.