Vláda má vrtulníkovou koncepci, dosluhující sokoly nahradí nové stroje

Praha – Nové víceúčelové vrtulníky by měly nahradit již dosluhující stroje Mi-24 a Sokol. Vláda to dnes schválila v koncepci dopravního a vrtulníkového letectva, v rámci níž chce i vyřadit zastaralá letadla Jak-40. Nahradit je plánuje Airbusem A-319. Vrtulníky i armádní letiště jsou v zanedbaném stavu kvůli dlouhodobým škrtům ve státních výdajích na obranu. Z deseti sokolů jich nyní může létat pouze polovina.

Největší výzvou v oblasti vrtulníkového letectva bude postupné vyřazení legendárních strojů Mi-24 a 35. Armáda plánuje vrtulníky, kterým při sovětské válce v Afghánistánu islamisté přezdívali „ďáblův kočár“, nahradit víceúčelovými stroji. Ty by kromě bojových operací mohly být využity také pro potřeby letecké záchranné služby, známé pod zkratkou SAR. Její piloti nyní létají na polských strojích Sokol.  

Politici možná budou létat v luxusním vrtulníku. Jednou

Obrana chce zakoupit také jeden airbus v klasické verzi, která má větší počet sedadel. Nový letoun bude sloužit hlavně dopravě vojáků do zahraničních operací, pro přepravy raněných nebo k humanitárním účelům. Politiky bude vozit až v druhém plánu, jako záložní letadlo. Právě pro ně chce v budoucnu ministerstvo koupit i luxusní vrtulník. Zatím se ale spokojí s třemi jednoduššími pro dopravu ústavních činitelů na kratší vzdálenosti. Koncepce počítá i se zachováním ruské helikoptéry Mi-8 ve VIP úpravě, kterou cestují prezident či ministři, a s budoucím nákupem dvou středních dopravních letadel.

Koncepce současně kritizuje současný stav letectva. Armádu, podobně jako další státní složky, v uplynulých letech postihly dopady úspor vynucených klesajícím výkonem světového hospodářství. Podle materiálu ministerstva obrany je vzhledem k nedostatku peněz na generální opravy část letecké techniky neschopná provozu, čímž dochází i k omezení schopností vojenského letectva. Nedostatek peněz také špatně motivuje piloty a letecký personál k dalšímu setrvání v armádě. Vojenské letectvo se tak potýká s nedostatkem kvalitně vycvičeného personálu.