Odvolací soud Krejčířovi zmírnil trest o půl roku. Přilepil mu ale pokutu

Praha - Odvolací soud snížil uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi o půl roku trest za více než půlmiliardový daňový únik. Ve vězení má tedy podle pravomocného verdiktu pražského vrchního soudu strávit 10,5 roku. Odvolací instance ale podnikateli, který poslední dobou zaměstnává jihoafrické kriminalisty kvůli podezření z únosu a pokusu o vraždu, uložil pokutu tři miliony korun. Pokud ji nezaplatí, prodlouží se mu trest odnětí svobody o rok a půl. Do výměry trestu, jehož součástí je také pětiletý zákaz působení ve vedení obchodních společností, jsou započtena Krejčířova předchozí odsouzení.

Vedle Krejčíře čelili obžalobě z úniku jihlavské společnosti M5 i tři bývalí jednatelé firmy - Milan Vítek, Jaroslav Kovář a Martin Haimann. Jejich stíhání ale zastavila lednová amnestie bývalého prezidenta Václava Klause, která se mimo jiné vztahovala na stíhání delší osmi let s trestní sazbou nižší než deset let.

Čtveřice měla od listopadu 2001 do ledna 2002 zneužívat při dovozu benzinu a nafty z Německa povolení nezajišťovat celní dluh. Muži tak nemuseli na hranicích platit clo hotově. Přitom je nejistila třetí osoba - spediční firma či banka. Zákon takové povolení umožňoval, avšak dluh musel být uhrazen do deseti dnů. Obvinění ale peníze nespláceli, podle státního zástupce tak připravili stát na daních o 533 milionů korun.

Poslední šancí je pro Krejčíře dovolání

Krejčířův advokát Lukáš Blahuš s rozhodnutím spokejn není, zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. „Z logiky věci já spokojen být nemůžu, uvidíme, jaké budou další právní kroky, to zhodnotíme až z vyhotovení rozsudku,“ řekl pro ČT. Státní zástupce Vladimír Trýzna naopak proti snížení trestu nijak neprostestuje, jde podle něj o „kosmetickou záležitost“.

Předsedkyně trestního senátu Lenka Konopová: „Do roku 2005, kdy obžalovaný uprchl do zahraničí, zcela prokazatelně vyvíjel obrovskou a zcela mimořádnou snahu o ovlivňování jednotlivých důkazů. Zasahoval tak do průběhu toho trestního řízení velice nevybíravými metodami.“

Soud do trestu započítal i Krejčířova předchozí odsouzení - daňový únik přesahující půl miliardy, nedovolené ozbrojování nebo vyvedení stomilionového majetku ze společnosti Technology Leasing.

Soud
Zdroj: ČT24

Miliardář policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam přicestoval na falešný pas. V pátek byl v JAR zatčen kvůli podezření z únosu a pokusu o vraždu, kvůli údajně špatnému zdravotnímu stavu ale byl převezen do nemocnice. Tamní média jej spojují s více než desítkou vražd a dalších trestných činů.