Schwarzenberg: Kalousek neprošel kvůli dohodě KSČM a ANO

Praha - Komunisté navzdory předchozí dohodě nepodpořili ve volbě místopředsedy Poslanecké sněmovny Miroslava Kalouska z TOP 09. V Interview Daniely Drtinové to uvedl Kalouskův stranický šéf Karel Schwarzenberg. KSČM tak podle něj vyhověla požadavku lídra hnutí ANO Andreje Babiše, který si někdejšího šéfa státní kasy ve sněmovním předsednictvu nepřál. TOP 09 nyní do vedení dolní komory navrhuje Petra Gazdíka.

Miroslav Kalousek spolu s představiteli pěti dalších parlamentních stran ve včerejší volbě sněmovního vedení usiloval o jedno ze čtyř místopředsednických křesel. V prvním kole získal 62 a ve druhém 73 hlasy, přičemž potřeba jich bylo aspoň sto ze 199 přítomných poslanců. 

"Řekněme, že dohoda mezi stranami (TOP 09 a KSČM) byla, to je v rámci parlamentních zvyklostí. Mnoho z našich poslanců volilo Vojtěcha Filipa, poněvadž je zvykem, že strany, které jsou dostatečně silné, jsou v předsednictvu zastoupeny,„ přiblížil průběh volby předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. “Zdá se, že se dohodou necítili vázáni. Něco jiného se říkalo den předtím a ráno v den hlasování."

Podle Schwarzenberga tak komunistický klub vyšel vstříc přání hnutí ANO. "Pan Andrej Babiš má Miroslava Kalouska srdečně nerad. ANO slíbilo, že podpoří předsedu Filipa, a za to musela KSČM slíbit, že nebudou podporovat Kalouska,„ tvrdí Schwarzenberg a údajný obrat v jednání komunistů si vysvětluje sílou jednotlivých klubu: “Máme mnohem méně poslanců než ANO a jim na hlasech ANO záleželo."

Plénum nakonec obsadilo jen tři místopředsednická křesla, vedle Vojtěcha Filipa ve vedení sněmovny usedla Jaroslava Jermanová z hnutí ANO a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Předsedou se stal sociální demokrat Jan Hamáček (Jak se volil nejmladší předseda v historii? Čtěte víc).

Schwarzenberg: Petra Gazdíka má každý člověk rád

O prázdném místopředsednickém křesle se bude rozhodovat příští středu; Kalousek přitom už kandidovat nebude, stal se totiž předsedou poslaneckého klubu TOP 09, čímž získal přednostní právo výstupu na plénu Poslanecké sněmovny – čili pravomoc, kvůli které do vedení dolní komory kandidoval.

„Již několik dní dopředu znělo, že by nebylo dobré, aby měl Kalousek přednostní právo mluvit. Já to beru na vědomí, budu usilovně pracovat tak, abych kolegům dokázal, že ty obavy byly důvodné,“ prohlásil sám někdejší šéf státní kasy, když ve funkci předsedy poslaneckého klubu vystřídal Petra Gazdíka – a právě toho vyšle TOP 09 do klání o místopředsednické křeslo (čtěte víc).

„Petra Gazdíka má každý člověk rád,“ tvrdí Karel Schwarzenberg. „Miroslav Kalousek je vždycky kontroverzní, Petr Gazdík je mnohem víc konsensuální. To bude velmi oblíbený místopředseda sněmovny.“ Kromě Gazdíka na prázdný post kandiduje také lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura. Někdejší předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová, jež ve včerejší volbě rovněž neuspěla, se dosud nerozhodla, zda se bude chtít o místopředsednické křeslo ucházet též.

Schwarzenberg si myslí na zahraniční výbor

Sám předseda TOP 09 a bývalý šéf tuzemské diplomacie by rád vedl zahraniční výbor. „Já to dlouhá léta dělám, v materii se vyznám a neskromně tvrdím, že je velmi málo lidí ve sněmovně, které se v té materii vyznají,“ prohlásil s tím, že se bude jednat pravděpodobně o jediný výbor, který jeho straně připadne. „Jedná se o tom, uvidíme, jestli to bude mít dobrý výsledek, zdá se to pravděpodobné, ale dokud to nebude odhlasováno, ničemu nevěřím,“ uzavřel.