Podle Bělobrádka vyžaduje zákon o státní službě důkladnou revizi

Praha – Šéf lidovců Pavel Bělobrádek se staví skepticky k plánu schválit zákon o státní službě ještě do konce letošního roku, snahu ČSSD a ANO považuje za odvážnou, jelikož prý zákon vyžaduje důkladnou revizi. Zákon sice Parlament schválil už před lety, politici pak ale stále odsouvali jeho účinnost. Jenomže jeho přijetí vyžaduje EU, a navíc by mohl vyřešit problém šéfa hnutí ANO Andreje Babiše s lustračním osvědčením, které by mu mohlo blokovat cestu do vznikající vlády. Lidovci navíc požadují v koaliční smlouvě právo veta, podle Bělobrádka tak chtějí zabránit přehlasování jednotlivých stran v zásadních věcech.

Vyjednavači sociální demokracie a hnutí miliardáře Andreje Babiše se na čtvrtečním nočním jednání shodli na tom, že chtějí do konce roku předložit novelu zákona o státní službě, kterou po ČR požaduje Evropská komise a která by mohla vyřešit nejasnosti kolem požadavku na lustrační osvědčení pro členy příštího kabinetu. Osvědčení požaduje stejně jako jeho předchůdci prezident Miloš Zeman. To by mohl být problém pro Babiše, který se na Slovensku soudí kvůli údajným kontaktům s komunistickou StB. 

„Stavím se k tomu skepticky. Myslím, že si zákon zaslouží hlubší diskusi a revizi toho, co je aktuální, přežité a co už řeší jiné právní normy,“ uvedl Bělobrádek s tím, že o novele by se podle něj mělo diskutovat napříč politickým spektrem. „Na to, že po měsíci jsme téměř nic nevyjednali, tak mít taková očekávání, to je dost odvážné,“ poznamenal šéf lidovců. 

Také ke snaze schválit návrh rozpočtu na rok 2014 do konce letošního roku se Bělobrádek staví rezervovaně. Podle něj se jedná spíš o teoretickou možnost. „Myslím, že několik týdnů rozpočtového provizoria není žádné drama,“ uvedl Bělobrádek. Na včerejším brífinku uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, že by mohla sněmovna schvalovat rozpočet v posledním letošním týdnu před Silvestrem. 

Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka našlo Babišovo hnutí s ČSSD shodu v 99 procentech programu. Rozpory však stále přetrvávají v daňové oblasti, a to u sektorové daně, progrese u dani z příjmů fyzických osob a minimální dani z příjmů právnických osob. ČSSD a ANO už výsledky dvoustranných jednání podle Bělobrádka lidovcům zaslaly. Názory na rozpočet i zákon o státní službě chce Bělobrádek v pondělí v podvečer probrat na trojstranném jednání s možnými koaličními partnery. 

Lidovci však kritizují, že hlavní povolební jednání zatím probíhají zejména mezi ČSSD a hnutím ANO. „Jeden z možných výkladů je, že nás zkoušejí, aby nás to přestalo bavit a odstoupili jsme, protože minimálně jedna z těch stran se cítí na předčasné volby,“ uvedl šéf lidovců pro server iDnes.cz. To však ve vysílání ČT24 odmítla 1. místopředsedkyně ANO Věra Jourová: „Ten důvod, proč jednáme s ČSSD tak dlouho a náročně, je ten, že tam těch programových rozporů bylo hodně a zásadních, takže to jsou skutečně dlouhé debaty nad programovými tématy,“ uvedla Jourová. Obě strany prý ale počítají s tím, že budou s lidovci velmi seriózně jednat o spolupráci. 

Bělobrádek chce právo veta v koaliční smlouvě

Pavel Bělobrádek ve včerejších Událostech, komentářích uvedl, že lidovci navrhují zanést do koaliční smlouvy právo veta. Pokud by se tři strany nedokázaly na některém tématu shodnout, a zároveň by šlo o téma klíčové pro jednu z nich, nesměly by zbylé dvě „proválcovat“ svůj postoj proti vůli třetího partnera. „V případě, že alespoň jedna ze stran řekne, že je pro ni dané téma zásadní, nemůže být přehlasována,“ zdůraznil Bělobrádek. „My jsme to zažívali v Paroubkově vládě, že sociální demokraté prohlasovávali zákony s komunisty - a to bychom nebyli ochotni akceptovat,“ varoval šéf lidovců.

Opatření by se mělo podle Bělobrádka vztahovat jen na zásadní programové priority, pokud by došlo k rozporům v méně podstatných oblastech, měli by koaliční partneři získat volné hlasování. 

Jourová se ale ve Studiu ČT24 nad právem veta pozastavovala: „Neumím si představit, jak by fungovalo právo veta, já jsem věřila tomu, že se budeme normálně seriózně domlouvat a budeme směřovat ke koncensu. Takže nevím, v čem by mělo být právo veta uplatněno.“ Podle ní je tato komunikace přes média nešťastná: „O procedurálních záležitostech koaliční smlouvy budeme jednat v pondělí, a předpokládám, že kolegové z KDU-ČSL nám řeknou, jak by si to představovali.“

Lidovci i ANO očekávají, že před pondělním jednáním dostanou od sociální demokracie procedurální část návrhu koaliční smlouvy. Dokumentem se zabývalo na dnešním zasedání grémium ČSSD. „Připravili jsme návrh a předložíme ho partnerům,“ uvedl po jednání místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Zástupci ČSSD tento týden uvedli, že koaliční smlouvu by chtěli mít hotovou zhruba do dvou týdnů.