Kauza MUS: Podle Zaorálka pochybil exministr Kalousek

Praha – Zmrazené miliardy z kauzy Mostecké uhelné společnosti zůstávají ve Švýcarsku. Tamní soud sice uznal, že českému státu vznikla machinacemi s Mosteckou uhelnou škoda, její přesnou výši ale nemohl určit a Česko se má odškodnění domáhat samo v občanskoprávním řízení. K trestnímu se totiž ani nepřipojilo. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) toho ale nelituje a věří, že peníze republika vysoudí. ČSSD už ale vyzvala současného šéfa státní kasy Jana Fischera, aby ukázal na viníka: tím je totiž podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka právě bývalý ministr financí Kalousek.

Podle dnešního rozhodnutí švýcarského soudu sice nemá Česká republika nárok na peníze zablokované při vyšetřování kauzy MUS, ministerstvo financí ale využije veškerých právních kroků, které švýcarské právo umožňuje, aby se domohlo náhrady škody. „Ministerstvo financí podnikne veškeré kroky k tomu, aby ty peníze získalo,“ uvedl jeho mluvčí Ondřej Šrámek.

Vynesení rozsudku spustilo další vlnu politických tahanic. Podle sociálních demokratů, kteří teď sestavují novou vládu, to totiž nezvládl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, za jehož úřadování se Česko nestihlo připojit k žalobě na bývalé manažery společnosti. „Je to docela skandální situace, protože já si pamatuju na vyjádření pana ministra Kalouska, kdy ujišťoval, že to nebude problém,“ rozčiloval se místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Miroslav Kalousek si ale i nadále stojí za tím, že není důležité, že Česko nebylo součástí už tohoto sporu. „Z rozhodnutí je zřejmé, že pro náhradu škody bylo naprosto jedno, zda jsme byli či nebyli připojeni. Na civilní řízení bychom byli odkázáni stejně tak jako Czech Coal a v civilním řízení máme slušnou šanci,“ uvedl Kalousek.

Zaorálek proto vyzval ministra financí Jana Fischera, aby podal informaci, kdo nese za neúspěch České republiky u soudu odpovědnost.

Prověřování, proč se Česká republika nepřipojila s nárokem na náhradu škody ke švýcarskému trestnímu řízení v kauze Mostecké uhelné společnosti, skončí v řádu měsíců. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. 

Právníci: odvolání, restituce, civilní řízení… možností je několik

„Nejde o to, že Česká republika nárok na tyto peníze nemá, bude se o ně ale muset soudit v civilním řízení,“ vysvětlil advokát Miroslav Krutina. Problémem ale je, že v takovém soudním řízení musí důkazy předložit žalující strana. Poukázal také na to, že i pokud by Česká republika u soudu uspěla, není jisté, že peníze získá. Obvinění totiž již nyní platí astronomické částky Švýcarsku, na splácení pohledávek českého státu by tak nemuseli mít prostředky.

„Česká republika má až teď možnost se do jednání o těch penězích zapojit,“ upřesnil právní zástupce státu v kauze MUS Marek Procházka. ČR teď podle něj nemusí postupovat jen občanskoprávní cestou, může se také odvolat, nebo uplatnit takzvanou restituci, tedy návrat do stavu, v jakém byl poškozený na počátku kauzy. „Já nemohu mluvit za klienta, ale je jasné, že český stát využije všechny možnosti,“ myslí si Procházka. Civilní žalobu může Česko podat okamžitě.

Povrchový lom ČSA
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK