OBRAZEM: Pražský protest proti týrání na vlastní kožich

Praha – Protestní pochod v centru Prahy dnes upozorňoval na týrání zvířat spojené s výrobou kožešinových oděvů. Akce konaná při Světovém dni bez kožešin odstartovala z náměstí Republiky, kde se u informačních stánků promítaly záběry z kožešinových farem. Desítky lidí v čele s modely a modelkami oděnými v kožichu a s tělem od umělé krve poté pokračovaly přes Ovocný trh dále do centra. Cestou například vybízely k podpisu Petice za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat.

„Smyslem průvodu je vyjádřit nesouhlas se zabíjením zvířat pro tak zbytnou věc, jako jsou kožešiny, a přimět příslušné orgány k tomu, aby konečně učinily potřebné kroky k přijetí zákazu chovu těchto zvířat tak, jako je tomu dnes již v mnoha evropských zemích,“ uvedla předsedkyně pořádající organizace Svoboda zvířat Lucie Moravcová. Zákaz platí například ve Velké Británii, Rakousku nebo Slovinsku. 

Kožešinový průmysl podle organizace v Česku upadá. V roce 2009 byly například uzavřeny tři velké kožešinové farmy. Nyní v ČR je asi 13 aktivních chovů, kde se na kožešiny chovají převážně norci, lišky, činčily a fretky. Celkem jde o zhruba 13 tisíc zvířat, která podle aktivistů žijí v nevyhovujících podmínkách. Ty mohou vést k jejich onemocnění, zranění nebo poruchám chování.