Elitní vojáci převzali odznak v kryptě, kde se skrývali parašutisté

Praha – Sedm vojáků dnes symbolicky v kryptě chrámu svatých Cyrila a Metoděje - tedy v místě posledního hrdinského boje účastníků atentátu na Heydricha - dostalo odznak a nášivku Komando. Komando je název jediného kurzu české armády, určeného hlavně pro bojové jednotky. Svojí náročností je srovnatelný s tréninkem amerických jednotek Rangers nebo s výcvikem cizinecké legie ve francouzské Guayaně.

Elitní výcvik zavedla v roce 2005 do české armády brigáda rychlého nasazení, navázala tak na práci československých vojáků a výsadkářů, kteří během druhé světové války prošli ve Velké Británii speciálním kurzem útočného boje a kurzem Komando.

Lidi tady nemají jména, jsou jenom čísla. Vojáci navíc při kurzu málo jí a spí, neminou je ani namáhavé přesuny nebo noční akce. „Cvičící jsou vystaveni spánkové deprivaci, veškeré úkoly plní pod velkým psychickým a fyzickým tlakem,“ popsal instruktor kurzu Komando Richard Měrka. V listopadu začalo kurz Komando 66 vojáků, dokončilo ho pak pouhých sedm vojáků.

V kryptě kostela v Reslově ulici předával symbolicky nášivky a odznaky úspěšným účastníkům kurzu Komando poslední žijící československý parašutista Jaroslav Klemeš. „Je to moje povinnost, protože oni jsou pokračovatelé našich idejí,“ řekl k tomu Klemeš.

Elitní vojáci převzali odznak v kryptě, kde se skrývali parašutisté (zdroj: ČT24)