Všechno, nebo nic. Lidovci nechtějí vyřadit restituce z jednání

Praha – S procedurálním návrhem koaliční smlouvy z dílny ČSSD nejsou lidovci spokojení. V Otázkách Václava Moravce to zmínil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s tím, že do dokumentu bude chtít například promítnout záruky proti vzájemnému přehlasovávání stran. Pondělní schůzka všech tří potenciálních členů koalice včetně hnutí ANO proto bude podle Bělobrádka klíčová. Lidovci například nesouhlasí s tím, že některé důležité body chce sociální demokracie z koaliční smlouvy vynechat. Jde zejména o možné změny v restitucích, nad kterými nepanuje shoda. Bělobrádek ale trvá na tom, aby se všechny sporné body jasně vyřešily už předem.

Šéf lidovců hodnotí dosavadní průběh vzniku koalice paradoxně. Podle něj není možné během příštích 14 dnů urovnat všechny otazníky a podepsat smlouvu, když se za minulý měsíc trojice stran stihla sejít dohromady pouze jednou. „Nemůžeme teď uspěchat vznik vlády tím, že některé věci odstrčíme nebo neprojednáme,“ narážel Bělobrádek na složité jednání kolem navrácení majetku církvím.

Sociální demokracie totiž po odmítnutí jakýchkoliv změn zákonů či smluv ze strany církví vzkázala, že během jednání o koalici už nechce restituce řešit. (Více zde.) ČSSD se nelíbí hlavně renta ve výší 59 miliard, kterou mají církve v příštích letech dostat. Celkovou sumu navíc může navýšit inflace až o desítky miliard.

Bělobrádek ale před pondělní schůzkou vzkázal, že s ponecháním restitucí u ledu se nechce smířit. „Nesouhlasím, že se něco vytkne před závorku a ponechá s tím, že to vyřešíme později. Naopak se nejdřív mají vyřešit všechny sporné věci, abychom si hned na začátku řekli, jestli tady něco je tak zásadně konfliktního, kvůli čemu se prostě neshodneme,“ uvedl s tím, že pokud k takové situaci dojde, je lepší jednání opustit a „dát prostor dalším“. (Šéf ANO Babiš se nechal slyšet, že v případě neúspěchu s lidovci by se nebránil jednat s hnutím Úsvit přímé demokracie).  

Šéf lidovců Bělobrádek

„Je to, jako když máte partnerský vztah, máte nějaké rozpory, a vy si řeknete, že se nejdřív vezmete, budete mít dítě a potom se to všechno vyřeší.“

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

ČSSD chce restituce jako chybějící téma koaličních jednání nahradit vznikem expertní skupiny. Do té nominovala místopředsedkyni Alenu Gajdůškovou, dále ekonomického experta Karla Machovce a člena její stranické právní komise Jana Kudrnu. ANO reprezentuje poslanec a bývalý velvyslanec ve Vatikánu Martin Stropnický a právník Robert Pelikán, který je členem rady ekonomických poradců hnutí ANO. K prvnímu jednání by měli zasednout příští týden.

Vyjednávání se nebrání ani církve. Od politiků ale chtějí slyšet, jak si změny restitucí představují, aniž by se křížily se zákonem. Do expertní komise proto Rada vyslala tajemníka rady Církve bratrské Petra Grulicha. Za církve jsou v komisi také předseda České biskupské konference Tomáš Holub, ekonom pražské arcidiecéze Karel Štícha a tajemník židovských obcí Kraus.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Radek Petrášek

A před zítřejší schůzkou lidovci naznačují další podmínku: už v zárodku koalice si vzájemně garantovat, že ve sporných bodech část koalice nepřehlasuje třetího partnera pomocí jiných parlamentních hlasů. „My určitě budeme chtít, aby tam byla nějaká pojistka proti tomu, aby ani jedna strana nebyla přehlasována s některými jinými stranami v těch zásadních otázkách. Aby zkrátka nedošlo k tomu, že jeden z partnerů bude obcházen.,“ dodal Bělobrádek.

  • Pavel Bělobrádek: „Je lepší říct si to hned na začátku a eventuálně do toho nejít. Je to lepší, než abychom se za dva roky rozpadli“

Zástupci ČSSD a ANO v minulých dnech uvedli, že našli shodu v 99 procentech programu, jejich názory se liší jen v oblasti daní. Se závěry dvojstranného jednání chtějí v pondělí vpodvečer seznámit lidovce. Bělobrádek řekl, že lidovci už některé podklady od ČSSD dostali, nyní je posuzují straničtí analytici. Podle Bělobrádka ale nejsou dořešeny zásadní problémy. Šéf lidovců nevidí řešení v tom, že by některé sporné záležitosti, například problematika církevních restitucí, nebyly v koaliční smlouvě obsaženy.

Pavel Bělobrádek, Jaroslava Jermanová, Jan Hamáček a Vojtěch Filip
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ke čtvrtému křeslu vedle šéfa sněmovny má blíže Gazdík

V příštím týdnu čeká sněmovnu volba posledního místopředsednického postu. Do vedení sněmovny, jehož součástí je i Bělobrádek, navrhovala TOP 09 Miroslava Kalouska, který ale neprošel. Náhradní stranická varianta v podobě Petra Gazdíka má podle Bělobrádka větší šanci. Gazdík bude zatím kandidovat proti Tomiu Okamurovi. Nominace se uzavírají v pondělí večer.

„Předpokládám, že pokud bude kandidovat pan Gazdík, míra podpory bude značná,“ řekl dnes Bělobrádek. Přepokládá, že lidovečtí poslanci sice nebudou mít závazné hlasování, ale budou hlasovat jednotně.

Že by čtvrté místopředsednické křeslo mohla obsadit TOP 09, připustil v ČT i šéf komunistů Vojtěch Filip. Zda by podpořil Gazdíka či Okamuru, nechtěl říci s tím, že se teprve rozhodne. „Nejblíže podle poměrného zastoupení k tomu má TOP 09. Má 26 poslanců. Mně osobně je lhostejné, kdo bude zvolen,“ dodal Filip.

Sněmovna si v minulém týdnu zvolila jako předsedu poslance ČSSD Jana Hamáčka. Díky vzájemné podpoře možných koaličních stran se pak místopředsedy stali Jaroslava Jermanová (ANO) a právě Bělobrádek (KDU-ČSL). Další post obsadil šéf třetí nejúspěšnější volební strany - Vojtěch Filip (KSČM).

Vydáno pod