Tvrdík opět ve službách státu, tentokrát jako poradce Rusnoka

Praha – Lobbista a bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) získal v září místo poradce premiéra v demisi Jiřího Rusnoka pro vztahy s Čínou. Informaci přinesly Lidové noviny. Podle mluvčí vlády Jany Jabůrkové ale Tvrdík nedostává plat.

„Je honorárním poradcem předsedy vlády pro Čínskou lidovou republiku,“ sdělila deníku Jabůrková a dodala, že za výkon této funkce Tvrdík nepobírá plat a nejsou mu propláceny žádné zvláštní výdaje. Na to upozornil i sám exministr, který listu též potvrdil, že pro Rusnoka pracuje, a to od druhé poloviny září.

„Spolupracoval jsem s panem premiérem na částečný úvazek při přípravě China Investment Forum a summitu předsedů vlád střední a východní Evropy a Číny v Rumunsku,“ upřesnil Tvrdík.

Jaroslav Tvrdík zastával v letech 2001 až 2003 funkci ministra obrany ve vládách Miloše Zemana a Vladimíra Špidly. Z postu odešel, když se vláda rozhodla snížit rozpočet resortu. Poté byl bez výběrového řízení dosazen do vedení státních Českých aerolinií (ČSA), které se následně propadly do značných ztrát.

V čele ČSA zůstal do roku 2006, kdy se začal věnovat podnikání a také působil jako volební manažer ČSSD. Nyní je předsedou dozorčí rady Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce.