Policejní dvojvládí: Lessy zpět ve funkci, Červíček zůstává

Praha – Ministr vnitra v demisi Martin Pecina přijal zpátky do služebního poměru Petra Lessyho, otevřel mu tak cestu zpět do čela policie. „Rozhodl jsem o zrušení rozhodnutí o propuštění Petra Lessyho ze služebního poměru,“ řekl Pecina s odvoláním na posudek odborníků z Ústavu státu a práva. Česká republika tak bude mít dva policejní prezidenty. Poté, co ministr vnitra Jan Kubice Lessymu zrušil služební poměr, stanul totiž v čele policistů Martin Červíček. Ten zůstává policejním prezidentem i nadále, Lessymu Pecina prozatím nařídil dovolenou. „Já v současné době nevidím důvod, abych odstupoval z funkce policejního prezidenta,“ uvedl Červíček, přestože Pecina očekával jeho dobrovolný odchod.

Vzhledem k tomu, že tento apel Červíček nevyslyšel, bude muset ministr ve správním řízením zkoumat, zda měl být Červíček do funkce ustaven, či nikoliv. Červíček poznamenal, že v tomto přezkumném řízení bude mít jako jeho účastník nárok na právní zastoupení a že bude moci použít i jiné argumenty, než o které se opíral doposud. V minulosti už některé části policie vedli dva šéfové - třeba v roce 2011, kdy v čele dopravní policie stáli jak Leoš Tržil, tak Zdeněk Bambas.

  • „Rozhodnutí soudu rozumím tak, že trestní řízení nemělo být zahájeno a nemělo tak dojít ani k odvolání Petra Lessyho ze služebního poměru,“ vysvětlil Pecina.
Martin Pecina a Martin Červíček
Zdroj: David Veis/ČTK

Červíček ve funkci zůstává

„Tento stav je pro policii naprosto nepřijatelný a nikdo nepochybuje o tom, že není možné, aby policii řídili dva lidé,“ řekl Červíček. „Ministr vnitra vyřešil problém bývalého policejního prezidenta, ale nastolil tím další problém, který se týká celé policie,“ myslí si současný policejní prezident.

  • „Nezbývá mi než vyzvat ministra vnitra, aby tu situaci řešil zákonnými prostředky,“ uvedl Červíček, který se rozhodl ze své funkce neodstoupit, mimo jiné proto, aby k takové situaci v policii v budoucnosti nemohlo dojít.

Červíček poukázal i na to, že v poslední době ministr vnitra zasahoval i do personálního rozhodování uvnitř policie, v personálních otázkách ale ministrovi ustoupit odmítá. „Neshodli jsme se na personálním obsazení některých útvarů. Já trvám na tom, že personální otázky jsou mojí odpovědností,“ uvedl Červíček. (čtěte víc)

Pecinu Červíčkovo zdůvodnění překvapilo, Červíčka prý nikdy veřejně nekritizoval. Návrat Lessyho byl podle něho nevyhnutelným krokem. V Událostech, komentářích Pecina potvrdil, že s Červíčkem personální změny v posledním půlroce opravdu opakovaně probíral. „Chtěl jsem, aby situaci na Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality řešil – nejlépe personální změnou. To, co ten útvar potřebuje akutně je změna struktury,“ uvedl Pecina s tím, že v současné době řeší závažné korupční kauzy Útvar pro odhalování organizovaného zločinu namísto ÚOKFK, který na to podle Peciny nemá kapacitu a situace tam podle jeho slov „není v pořádku“.

Petr Lessy opustil policejní prezidium loni v srpnu, kdy mu tehdejší ministr vnitra Kubice zrušil služební poměr. Byl podezřelý ze zneužití pravomoci a pomluvy svých kolegů. Údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Pražský městský soud ale jeho stíhání v polovině října zastavil s tím, že bylo nedůvodné, a Lessy hned po rozhodnutí soudu avizoval, že se chce na svoje původní místo vrátit. „Právní skutečnosti jsou na stole,“ prohlásil na konci prosince ve vysílání ČT24 (čtěte víc).

  • „Pan plukovník Lessy byl evidentně neprávem propuštěn ze služebního poměru, soudy obou instancí konstatovaly, že je na něj třeba pohlížet jako na nevinného,“ řekl Pecina.

Lessyho po jeho odvolání na místě policejního prezidenta nahradil Martin Červíček. Ten se už dříve vyjádřil, že v případě návratu Lessyho své místo opustí. „Očekávám, že mezi pány Lessym a Červíčkem dojde k dohodě,“ řekl Pecina, který je ochoten při takové dohodě jednomu z policejních prezidentů nabídnout jiné místo ve vedení policie. „Pan generál Červíček je dobrý policista, uplatnění najde a těch míst, o která by mohl mít zájem, je spousta,“ dodal Pecina.

  • „Jestliže pan Červíček dobrovolně neodejde, což nepředpokládám, tak zahájím správní řízení ve věci přezkumu rozhodnutí ministra Kubiceho o jeho ustavení do funkce policejního prezidenta,“ uvedl Pecina.

Bublan: Pecinovo rozhodnutí bylo nutné, pochybil Kubice

„Jiné rozhodnutí ani udělat nemohl, musel postupovat tímto způsobem. Možná opomněl říct, že někdo udělal chybu – a ten někdo byl ministr Kubice, který nepostupoval dobře,“ komentoval dnešní rozhodnutí ministra vnitra senátor a bývalý ministr vnitra František Bublan. Kubice podle něj odvolal Lessyho ze služebního poměru ukvapeně. „Bylo namístě toho člověka postavit mimo službu, ale nechat ho ve služebním poměru a vyčkat do rozhodnutí soudu,“ myslí si Bublan.

„Já nechci pana Kubiceho z ničeho obviňovat, byť tenkrát všichni hovořili o policejním puči. On dostal informace, které nějakým způsobem vyhodnotil, a pana Lessyho ze služebního poměru odvolal,“ zhodnotil Kubiceho postup naopak Pecina.

Petr Lessy a Jan Kubice
Zdroj: ČT24

Polčák: Otázky vyvolává postup Kubiceho i Peciny

„Postup pana dřívějšího ministra Kubiceho i současného ministra Peciny vyvolává výrazné otázky,“ myslí si poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. Neuplynuly podle něj totiž mnohé lhůty, jako například ta pro mimořádné opravné prostředky nebo pro případné dovolání, které by mohl podat nejvyšší státní zástupce. „Myslím si, že pan ministr Pecina měl posečkat,“ uvedl Polčák.

Sobotka kritizuje vládu v demisi za přílišné zásahy

„Je to nešťastný pozůstatek Nečasových časů,“ komentoval policejní bezvládí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Tato vláda nemá důvěru Poslanecké sněmovny a navíc je v demisi. Já jsem přesvědčen, že vláda v této situaci by neměla přijímat nějaká důležitá rozhodnutí, včetně těch personálních,“ domnívá se Sobotka. „Ministr vnitra by měl řešení této kauzy zanechat ministrovi s jasným mandátem,“ dodal.

Zaorálek: Odvolání Lessyho bylo účelové

Aféra kolem odvolaného policejního prezidenta je podle Lubomíra Zaorálka důsledkem působení bývalého ministra vnitra Ivana Langera. Ten podle Zaorálka uzákonil prakticky neodvolatelného policejního prezidenta, který mohl být z funkce odvolán pouze v případě spáchání trestného činu. „Když toto je ta jediná možnost, tak se na něj nějaký trestný čin účelově vymyslí, abychom se ho zbavili,“ parafrázoval Zaorálek v pořadu Hyde Park ČT24.

Hnutí ANO s postupem Peciny a návratem Lessyho souhlasí. „Pan Pecina postupuje tak, jak musí. Je ale jasné, že stav, kdy máme dva policejní prezidenty, znejišťuje celý policejní sbor,“ uvedl šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka, který je kandidátem hnutí na ministra vnitra.

Vydáno pod