Šéfové frakcí rozdělili výbory, Gazdík míří do vedení sněmovny

Praha – Šéfové tří možných stran příští koalice se dohodli na rozdělení jednotlivých sněmovních výborů. Díky dohodě připadne v hlasování ČSSD stejně jako hnutí ANO vedení pěti výborů. Sociální demokraté například získají vedení vlivného rozpočtového výboru, druhé nejsilnější straně připadne mezi jinými výbor hospodářský. Lidovci budou mít na starosti sněmovní vedení evropských záležitostí. Po jednom výboru získá také TOP 09, ODS a Úsvit. Komunistům připadnou 3 výbory. Celkový počet výborů je 18.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák zmínil, že navržený plán odpovídá požadavkům jednotlivých sněmovních frakcí - a to koaličních i opozičních. „Snažili jsme se zohlednit i profesní předpoklady jednotlivých kandidátů. Předpokládáme, že najdeme v hlasování shodu,“ dodal předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Není možné vycházet z toho, že bude všude uplatněn křížový princip, kdy strana, která má vedení výboru nebude mít ministerstvo, je ale možné, že tomu tak bude,“ dodal k rozložení vedení výborů Sklenák. Nyní čeká představitele sněmovny jednání také o předsedech delegací a komisí. 

Dohoda o zastoupení stran v čele výborů:

ČSSD:

  • rozpočtový
  • pro sociální politiku
  • ústavně právní
  • pro bezpečnost
  • pro životní prostředí
  • (+ organizační - nevolí se; ze zákona mu vždy předsedá šéf sněmovny) 

ANO:

  • hospodářský
  • pro zdravotnictví
  • školský
  • zemědělský
  • volební

KSČM:

  • kontrolní
  • petiční
  • pro veřejnou správu a regionální rozvoj

KDU-ČSL: pro evropské záležitosti

TOP 09: zahraniční

ODS: mandátový a imunitní

Úsvit přímé demokracie: pro obranu

V čele mandátového výboru už za ODS oficiálně vystupuje Marek Benda. Další konkrténí jméno se rýsuje u zahraničního výboru v gesci TOP 09. Už dříve o něj projevil zájem zájem Karel Schwarzenberg. ANO ani ČSSD zatím jména neprozradily.

Lidovecké poslance povede Marian Jurečka

Jasno už je také o tom, kdo povede poslance KDU-ČSL. Novým předsedou klubu se podle očekávání stal 1. místopředseda strany Marian Jurečka. Ve funkci střídá svého stranického šéfa Pavla Bělobrádka, který ji opustil kvůli zisku místopředsednického křesla ve vedení Poslanecké sněmovny.

Křesťanská demokracie není jedinou stranou, která obměnila šéfa klubu jen krátce po ustavení nové sněmovny - Sociální demokracie po vnitrostranické krizi zvolila na místo haškovce Jeronýma Tejce k předsedovi loajálního Romana Sklenáka.

Jména všech předsedů budou jasná zítra, po hlasování na klubech a následně i plénu sněmovny.

Do vedení sněmovny má namířeno Gazdík

Zítřejší schůze sněmovny bude mít ale jiný leitmotiv: volbu posledního místopředsednického křesla. O ně se utká Petr Gazdík z TOP 09 a Tomio Okamura (Úsvit přímé demokracie). Podle náznaků lídrů koaličních klubů má větší šanci Gazdík. 

Když druhý muž strany Miroslav Kalousek neuspěl v klání o místopředsednické křeslo, vyměnil si roli s šéfem poslanců Petrem Gazdíkem; aby nepřišel o možnost přednostního práva mluvit na sněmovním plénu, stal se předsedou poslanců, zatímco Gazdík kandiduje do vedení sněmovny. I po volbě z minulého týdne totiž zůstává jeden místopředsednický post neobsazen, plénum dolní komory o něm bude rozhodovat zítra. Proti Gazdíkovi se chystá kandidovat šéf Úsvitu Tomio Okamura, jenž se neúspěšně snažil dostat do předsednictva sněmovny už minulý týden.

Žádná jiná strana již své nominace volební komisi nepředložila - o místopředsednický post tak nebude usilovat ani někdejší šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), která v poslední volbě rovněž neuspěla.