Debata o ministrech - zatím žádná shoda, křesel by mohlo být 17

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka představil šéfům ANO a lidovců svůj návrh na rozdělení křesel ve vládě. Na ničem se ale zatím nedohodli. Podle Sobotky se to ani neočekávalo, šlo totiž o úplně první schůzku na toto téma. Sociální demokracie navrhla celkem 17 ministerských postů. Jednání o vládních křeslech budou pokračovat, až se předseda lidovců vrátí z cesty do USA. Sobotka také nově připustil, že by vláda mohla být jmenována až v lednu.

„Přinesl jsem první návrh toho, jak by mohla vypadat odpovědnost jednotlivých politických stran, eventuální rozdělení resortů mezi jednotlivé politické strany,“ popsal schůzku Sobotka. „Dohodli jsme se, že se znovu na toto téma sejdeme,“ dodal. Další schůzka proběhne poté, co se předseda lidovců Pavel Bělobrádek vrátí z 12denní cesty do USA, kam odjíždí ve středu. 

Schůzka trvala asi jen půl hodiny. Podle Sobotky nemá smysl zveřejňovat detaily, neboť se vše může ještě změnit. „Na struktuře vlády jsme se dnes nedohodli. Jsou zde jisté výhrady, v zásadě ze všech stran, s návrhem není nikdo spokojen, ani já sám, i když jsem ho předkládal. Dokázal bych si představit pro sociální demokracii optimálnější návrh. Myslím, že finální dohoda bude o určitém kompromisu,“ uzavřel Sobotka.  

„Je to první nástřel, musí se to nějak probrat ještě na vnitrostranické půdě, takže k tomu nic dalšího říkat nebudeme,“ uvedl po schůzce Bělobrádek; v ČRo Radiožurnálu později řekl, že vidí pravděpodobnost vzniku této koaliční vlády jako 70procentní. Šéf ANO Andrej Babiš schůzku komentoval se slovy, že se vše musí projednat v rámci poslaneckých klubů. 

Kolik bude ministrů? Možná 17

Současná vláda v demisi čítá celkem 14 ministrů; v nové vládě by se mohl zvýšit počet křesel až na 17. „Mohou to být místopředsedové vlády, mohou to být ti, co budou mít nějaký resort i bez konkrétního resortu,“ nastínil Sobotka. Podle šéfa lidovců Bělobrádka by Sobotka rád viděl ve vládě oba předsedy koaličních stran - tedy jak Bělobrádka, tak Babiše. Jakým poměrem si ČSSD, ANO a lidovci ministerstva rozdělí, není dosud zřejmé; lídři navíc připouštějí, že vše se může ještě změnit. Jisté je, že nejmenší zastoupení budou mít lidovci, zřejmě dva posty. Místopředseda lidovců Roman Línek v Interview DD v této souvislosti uvedl, že jeho strana o žádná konkrétní křesla sama nepožádala. „Je na vítězné straně, aby nabídla nějaký formát,“ prohlásil. Debata o křeslech je podle něj přitažlivá, bez shody na programu ale není na pořadu dne.

Možní ministři:

  • za ČSSD Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek, Svatopluk Němeček, Vladimír Špidla 
  • za ANO Věra Jourová, Martin Stropnický, Helena Válková
  • za lidovce Jan Bartošek, Ivan Gabal

Kdy bude vláda? Možná až v lednu

Sobotka dnes připustil, že vláda by mohla být až v lednu. Koaliční smlouvu totiž musí ještě předtím potvrdit také širší reprezentace jednotlivých stran. Sobotka by rád prosadil vnitrostranické referendum, to by ale znamenalo - v případě, že záměr posvětí ústřední výkonný výbor strany - další zpoždění. Předseda ČSSD také doufá, že mu do personálního obsazení vlády nebude mluvit prezident. „Budeme spoléhat na ústavní zvyklosti a na to, že pan prezident by měl respektovat návrh, který mu předloží koaliční strany,“ uvedl Sobotka. 

Kromě ministerských postů se řeší i obsazení výborů v Poslanecké sněmovně. Křížový princip, kdy strana, která má šéfa výboru, nebude vést příslušné ministerstvo, prý nemusí být vůbec uplatněn (čtěte víc).

Špičky ČSSD, ANO a lidovců se znovu sejdou tuto sobotu – sociální demokracie půjde na jednání s finální verzí principů koaliční spolupráce. Schůzku označuje Sobotka za klíčovou. Mezitím jednají expertní týmy stran; na přetřes přišla i otázka nemocenské, respektive náhrad v prvních třech dnech nemoci, či úlevy na dani pro rodiče. „Hledáme i nějaké řešení kolem nemocenské,“ uvedl Lubomír Zaorálek. Marian Jurečka z KDU-ČSL pak potvrdil, že mezi potenciálními partnery panuje shoda v tom, aby rodiče s dětmi měli vyšší daňovou slevu.