Je návrat Lessyho cesta k personálním čistkám, jak soudí šéf odborů?

Praha – Ministr vnitra v demisi Martin Pecina se snaží zbavit dosavadního policejního prezidenta Martina Červíčka, v jeho křesle jej má nahradit Petr Lessy. Podle předsedy Nezávislého odborového svazu PČR Milana Štěpánka jde o promyšlený tah ministra s cílem provést změny na klíčových postech v policii - zejména na protikorupčním útvaru. Připravené k tomu má mít dva policisty, kteří teď působí na ministerstvu. Pecina to odmítá. To, že ale žádá změny, potvrdil už včera policejní prezident Martin Červíček, který ale nechce Pecinovi vyhovět. Petr Lessy personální změny připouští, řešit je přes média ale nechce.

Pecina ve vysílání ČT zdůrazňoval, že není viníkem situace, pouze reagoval na pravomocné rozhodnutí soudu. Na policejní prezidium odjížděl s představou, že se Červíček svého místa vzdá. Ten to ale odmítl s tím, že je ve funkci v souladu se zákonem. (Více čtěte zde)

Podle Štěpánka ale výměna policejních prezidentů souvisí s výměnou lidí především na protikorupčním útvaru. A rychlé vrácení Lessyho do funkce tak prý jen ukazuje na to, kdo má změny provést. „Vývoj situace směřoval k tomu, aby byli někteří lidé odvolání narychlo a aby tam byli dosazeni jiní,“ dodává na kameru Štěpánek.

Další možností ministerského kroku je tlak na odvolání šéfů krajských ředitelství ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji. "Kdyby možná zůstalo jen u jedněch požadavků, tak tomu i rozumím, ale já nebudu měnit vedení několika krajských ředitelství jenom proto, že se tady objevují nějaké informace, uvedl Červíček v ČT a proti takovým změnám vystoupil. Ministr vnitra v demisi personální spekulace odmítá. Jeho mluvčí vzkázal, že šéf rezortu má ze zákona personální a kázeňský vliv pouze na obsazení policejního prezidenta. (Podrobnosti ze včerejšího dne zde)

Milan Štěpánek
Zdroj: ČT24

Pecina nyní hledá způsob, jak svému kandidátovi uvolnit kancelář. Mohou mu v tom údajně pomoci dva lidé: náměstci ministra Martin Grim a Jindřich Lát, kteří už v minulosti u protikorupčního útvaru nebo ÚOOZ působili. Díky zařazení do desáté platové třídy navíc nyní mohou lehce přejít z jedné pozice do druhé a řídit jakýkoliv útvar. Podle člena poradního sboru Petra Tomka je zřejmé, že Pecina do procesu směřuje značné množství energie. I řízení, které vedlo ke zrušení rozhodnutí o Lessyho odvolání, obsahovalo podle Tomka „zcela neobvyklý tlak“.

Lessyho odvolání? Fikce

Jenže odvolání ze služebního místa je možné jen z důvodů uvedených v zákoně a na současnou situaci se podle Tomka, spolutvůrce policejního zákona, žádný z nich nehodí. Takže možnost je, jak uvádí, jediná – označit jeho nástup do funkce jako nezákonný.

„Pecina řekl, že zahájí řízení (o odvolání Červíčka z funkce, pozn. red.). To znamená, že nějaký důvod zřejmě po ruce má,“ řekl pro portál ČT24 Tomek. Formální zahájení správního řízení totiž znamená, že Červíček převezme dokument o tom, že proces začal běžet. A jeho součástí už musí být odůvodnění, proč byl jeho nástup nezákonný.

To může podle Tomka udělat jen takzvanou právní fikcí. Tedy umělým konstruktem, který počítá s tím, že Lessy z funkce nikdy neodešel, protože k tomu nebyl důvod. Jedině tak by pro Červíčka na prezidiu nebylo místo. „Označení právní fikce ale platí jen pro konkrétní osobu, tedy pro Lessyho. Ve chvíli, kdy se obsazovalo místo policejního prezidenta, tak bylo volné,“ myslí si Tomek. I takový důvod by tak podle něj byl sporný. Pokud by ho Červíček napadl, mohl by rozpoutat další měsíce šetření.

Petr Lessy
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Šetření by prodloužilo nejistotu, kdo je vlastně prezidentem. Současný stav přitom policii rozděluje na dva nesmiřitelné tábory. Proti Pecinovu názoru byla i jeho vlastní poradní komise, která mu doporučila, aby řízení zastavil a počkal na rozhodnutí správního soudu. Pecina ale tak dlouho čekat nechtěl. Podle jeho slov se rozhodl na základě analýzy Ústavu státu a práva. Jenže jde jen o jednu z různých institucí, která k problému vyjadřovala svůj názor. Naopak třeba Liga lidských práv označila případ navráceného policejního prezidenta Petra Lessyho za příklad špatné práce Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta podle právníků slouží hlavně politikům a odstraňuje nepohodlné policisty. (Více čtěte zde…)

O co jde v kauze odvolání Petra Lessyho

Lessy měl předat své mluvčí dokumenty pro média, určené k tomu, aby očernily náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Generální inspekce bezpečnostních sborů ho kvůli tomu obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci veřejné osoby, na základě toho ho ministr Kubice zbavil služebního poměru. Případem se zabývalo několik soudů, až pražský městský soudce Petr Beneš rozhodl, že nikdo nesmí být souzen a trestán za jednu věc dvakrát. A protože už Lessyho potrestal ministr Kubice, veškeré další soudy byly nezákonné. Soud ale neřekl, zda je bývalý policejní prezident vinen, či nevinen.

Přesto se na něj odvolává současný ministr vnitra v demisi Martin Pecina. Podle jeho vyjádření ze své pozice ani nemohl nic jiného dělat, než Lessyho přijmout zpět. „Rozhodnutí soudu rozumím tak, že trestní řízení nemělo být zahájeno a nemělo tak dojít ani k odvolání Petra Lessyho ze služebního poměru,“ vysvětlil Pecina. Lessy po odchodu z funkce působil jako ředitel soukromé bezpečnostní agentury Centr Group, jejímž největším klientem, jak upozorňuje Respekt, je Pecinova mateřská firma Vítkovice Machinery Group.

Prozatímním řešením se stala dovolená. Pecina na ni poslal Lessyho a nechal Červíčka řídit policii alespoň do doby, než vyřeší dvojvládí. Jenže to zřejmě nebude rychlý proces. Červíček jako policejní prezident totiž může odejít až po ukončení správního řízení - to bude trvat minimálně 30 dní – a pokud proti němu podá přezkum, může se protáhnout alespoň na dva měsíce. V té době by měla nastoupit nová vláda. Není jasné, kdo ze současných dvou prezidentů by měl u nového ministra zastání.

Lessy vs. Červíček. Jsou v pozadí širší změny na prezidiu? (zdroj: ČT24)