Akce Timothy: Detektivové zadrželi kvůli nedovolenému ozbojování pětici mužů

Ostrava - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi koncem listopadu pět mužů z Bruntálska a Olomoucka, které viní z nedovoleného ozbrojování. Při prohlídkách u nich našli zbraně, desítky kilogramů střelného prachu, rozbušky i střelivo, ale také materiály s extrémně pravicovou tematikou. Všichni zadržení byli ve věku 26 až 33 let, jeden z nich je voják - hrozí jim tresty vězení od dvou do osmi let.

Kriminalisté se od začátku roku zabývali informacemi Vojenského zpravodajství směřujícími k domácí pravicově extremistické scéně na severní Moravě. Během několika měsíců vyšetřování se v rámci akce Timothy začalo potvrzovat, že muži mají nelegální zbraně. „Hlavní podezřelý pak měl podle informací detektivů mít doma, ve svém přechodném bydlišti a na pracovišti uschováno především větší množství střeliva a materiálu určeného k jeho výrobě (střelný prach, zápalky a střely). Zároveň měl střelivo na objednávku obstarávat a zároveň sám buď doma, nebo v zaměstnání vyrábět,“ uvedla policie v tiskové zprávě. 

Při následných domovních prohlídkách našli policisté několik nelegálních krátkých i dlouhých střelných zbraní, tlumič, několik desítek elektrických rozbušek, komponenty k zařízení na přebíjení střeliva, velké množství již vyrobeného střeliva a desítky kilogramů střelného prachu, tisíce kusů zápalek, střel a prázdných nábojnic. „Zajištěny byly také materiály s extrémně pravicovou tematikou,“ uvedla policie - momentálně však nebude k případu poskytovat žádné další informace.