Fialovi se otvírá cesta do čela ODS, Němcová zřejmě kandidovat nebude

Praha - Bývalý ministr školství Petr Fiala by mohl již tuto sobotu oznámit své rozhodnutí o kandidatuře na předsedu ODS. Miroslava Němcová se zřejmě o tento post na lednovém volebním kongresu ucházet nebude. Píšou to dnešní Hospodářské noviny, podle kterých tím současná místopředsedkyně strany hodlá Fialovi uvolnit cestu do čela občanských demokratů.

Bývalý ministr školství, který zatím kandidaturu na šéfa strany oficiálně nepotvrdil, má velkou podporu v regionech. I když se někdejší rektor Masarykovy univerzity stal členem ODS teprve nedávno, na konci listopadu ho podporovala většina oslovených zástupců krajských či okresních sdružení. Fialu podporují rovněž úřadující předseda Martin Kuba a vlivný místopředseda Jiří Pospíšil.

Fiala, který ve sněmovních volbách ještě jako nestraník vedl jihomoravskou kandidátku, by měl své rozhodnutí o kandidatuře do čela ODS oznámit v nejbližších dnech. Fialova asistentka Barbora Petrová Hospodářským novinám potvrdila, že k tomu dojde při sobotní přednášce v pražském CEVRO Institutu, která nese název „ODS na rozcestí“.

Miroslava Němcová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Místopředsedkyně strany, která byla lídrem ODS v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny, po říjnovém jednání výkonné rady ODS oznámila, že o jinou než předsednickou funkci nemá ve vedení strany zájem. Po očekávaném odstoupení Němcové by jediným soupeřem Petra Fialy zůstal zatím jen europoslanec Edvard Kožušník, kterého ve středu na post předsedy ODS nominovalo liberecké oblastní sdružení.

Benda by mohl Němcové přenechat výbor

Němcová, která byla předsedkyní minulé Poslanecké sněmovny, by se však mohla dočkat funkce na parlamentní půdě. Po její neúspěšné kandidatuře na post místopředsedkyně sněmovny se podle Lidových novin stane předsedkyní mandátového a imunitního výboru.

Do jeho čela byl už sice zvolen její stranický kolega Marek Benda, ale ten na středečním jednání poslaneckého klubu ODS oznámil, že je připraven tuto funkci Němcové přepustit. Chystanou personální obměnu potvrdil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura, podle něhož je logické, že když Němcová nebyla zvolena na post místopředsedkyně sněmovny, obsadí tedy jediný post, který občanským demokratům ve vedení dolní komory zbyl.

Vydáno pod